latinica  ћирилица
15/11/2018 |  11:43 ⇒ 13:12 | Autor: Agencije

Britanska vlada u krizi: Pljušte ostavke, pada funta

Nekoliko ministara podnijelo je danas ostavke u britanskoj vladi, u znak protesta zbog sporazuma premijerke Tereze Mej s Briselom o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije.
Britanski parlament - Foto: Screenshot/YouTube
Britanski parlamentFoto: Screenshot/YouTube

Tereza Mej upravo u parlamentu brani sporazum, a poslanici su joj se smijali posebno kad je rekla da finalni sporazum omogućava Britaniji da "glatko i po propisu napusti EU" do marta 2019. godine

Ona je rekla poslanicima da imaju jasan izbor - ili da podrže njen sporazum o Bregzitu, ili da Evropsku uniju Velika Britanija napusti bez sporazuma, ili da Bregzita uopšte ne bude.

U roku od svega nekoliko sati, ostavke su podnijele i ministarka za rad i penzije Ester Makvej, poslanica u vladajućoj Konzervativnoj partiji i pomoćnica ministra obrazovanja An-Mari Trevelijan i državna ministarka u Ministarstvu za Bregzit Suela Braverman, prenosi Rojters.

Svi su svoje ostavke obrazložili nezadovoljstvom i zabrinutošću zbog premijerkinog nacrta sporazuma o Bregzitu.

"Јutros sam informisala premijerku da napuštam njenu Vladu", napisala je Makvejova na Tviteru.

Britanski ministar za Bregzit Dominik Rab podnio je ranije ostavku u znak protesta zbog sporazuma premijerke o izlasku iz Evropske unije, ističući da mu "savjest ne dozvoljava" da podrži nacrt tog dogovora.

"Danas sam podnio ostavku na položaj britanskog ministra. Ne mogu mirne savjesti podržati predložene uslove našeg sporazuma sa EU", napisao je Rab na Tviteru.

On je priložio i pismo premijerki Terezi Mej, u kojem detaljno obrazlaže razloge ostavke.

Rab je naveo da vjeruje da predloženi režim za Sjevernu Irsku predstavlja "veoma realnu prijetnju po integritet Ujedinjenog Kraljevstva".

Kao drugi razlog, on precizira da ne može da prihvati da EU dobije vremenski neograničeno pravo veta na istupanje Britanije iz carinske unije.

Rab je ocijenio da predloženo rješenje predstavlja "hibrid carinske unije EU i obaveza iz jednistvenog tržišta" i da "nijedna demokratska država nikada nije potpisala takve obaveze".

U međuvremenu, funta nastavlja da pada u odnosu na evro - do 11 časova je izgubila 1,33 odsto svoje vrijednosti.

Tereza Mej je sinoć objavila da je poslije petočasovnog sastanka obezbijedila podršku Vlade što se tiče sporazuma.