latinica  ћирилица
15/11/2018 |  12:28 | Autor: SRNA

Vulin: Ostati humani prema migrantima, ali ne zaboraviti prognane Srbe

Migrantska kriza ne smije da skrene pažnju sa raseljenih i izbjeglih Srba sa područja bivše Јugoslavije, koji još ne mogu u zemljama iz kojih su prognani da ostvare osnovna ljudska prava - pravo na povratak, imovinu i glas, istakao je predsjednik Radne grupe za rješavanje pitanja mješovitih migracionih tokova Aleksandar Vulin.
Aleksandar Vulin - Foto: SRNA
Aleksandar VulinFoto: SRNA

Vulin je na otvaranju 14. radnog sastanka sa gradskim i opštinskim povjerenicima za izbjeglice na Kopaoniku podsjetio da se od 2015. do 2018. godine Srbija našla na udaru migrantske krize i da je za sve to vrijeme kroz zemlju prošlo stotine hiljada ljudi, a da nije bilo skoro nijednog incidenta, prenose beogradski mediji.

"Srbija će nastaviti da se ponaša humano, organizovano. Vodiće računa o svakom ljudskom biću kome je pomoć potrebna. Vodeći računa i da se poštuje zakon i da se zaštiti naš način života, ali ne smijemo da zaboravimo da još imamo više od 200.000 interno raseljenih lica sa Kosmeta, kao i desetine hiljada izbeglica sa prostora Hrvatske i BiH", rekao je Vulin.

On je izrazio zahvalnost EU koja je za sve ove godine donirala više od 98 miliona dolara, dodajući da je od novca važnije i to što su vjerovali u azilni sistem države Srbije i njenu organizaciju.