latinica  ћирилица
15/11/2018 |  13:30 | Autor: SRNA

Putin: Saradnja sa bilo kojom novom vladom u Kijevu

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da će Moskva sarađivati sa bilo kojom novom Vladom Ukrajine i da za Donbas postoji samo opcija mirnog rješenja.
Vladimir Putin (Foto: Tass) -
Vladimir Putin (Foto: Tass)

On je novinare na samitu lidera zemalja Saveza država Јugoistočne Azije /ASEAN/ u Singapuru podsjetio da su se strane već saglasile oko uslova i izrazio nadu da će oni koji budu vodili Ukrajinu, ko god oni bili, doći do zaključka da ne postoji drugi način do mirnog rješenja i da je sprovođenje sporazuma iz Minska ključno.

Putin je rekao da trenutne vlasti u Kijevu nisu sposobne da urade nešto što bi riješilo situaciju u jugoistočnoj Ukrajini.

"Dokle god takvi ljudi ostaju na vlasti u Kijevu, teško da možemo računati na mirno rješenje u vezi sa ovim teritorijama. Bilo kako bilo, alternativa za mirovne pregovore ne postoji", istakao je Putin.

Ruski lider izrazio je razočaranje činjenicom da trenutni predsjednik Ukrajine Petro Porošenko nije pokazao ni želju niti volju da sprovede Minski sporazum.

Putin navodi da je ukrajinski parlament već usvojio zakon o specijalnom statusu Donbasa, ali da je predsjednik Ukrajine iz nepoznatih razloga neodlučan u njegovom potpisivanju, javio je TASS.

Predsjednik Rusije nije želio da predviđa da li će se situacija u Ukrajini promijeniti nakon predsjedničkih izbora, uz komentar da će novi predsjednik, ukoliko bude izabran, vjerovatno uzeti u obzir trenutna dešavanja.

"Da li će sadašnji predsjednik moći da uloži napore i promijeni trenutni stav - ne znam. Bolje pitajte njega", rekao je Putin novinarima.

On je izrazio uvjerenje da zapadne zemlje ne bi trebalo da osuđuju izbore u Donbasu, već politička ubistva koja se tamo događaju.

Putin smatra da su izbori u Donbasu bili neizbježni, jer predstavljaju reakciju lokalnog naroda na političku situaciju u zemlji, te da bi održavanje sastanka u Normandijskom formatu sada bilo besmisleno, jer je u Ukrajini u toku predizborna kampanja.

Predsjednik Ruske Federacije žali zbog činjenice da svi očekuju od Rusije da se ponaša u skladu sa Minskim sporazumom, a zatvaraju oči pred dokonošću vlasti u Kijevu, koje nemaju volju ni da izvrše razmjenu ilegalno zatvorenih lica.