latinica  ћирилица
15/11/2018 |  15:49 ⇒ 15:50 | Autor: B92

Kontramjere: Srbija i BiH ne idu u Prištinu

Srbija i Bosna i Hercegovina neće učestvovati na sastancima radnih tijela CEFTA u Prištini 20. i 21. novembra, izjavio je potpredsjednik srpske vlade Rasim Ljajić.

Od početka uvođenja dodatne takse od 10 odsto za robu koja se uvozi iz Srbije i Crne Gore uvoz te robe je prepolovljen, izjavio je u srijedu direktor Carine Kosova Bahri Beriša.

Premijer privremenih kosovskih institucija, Ramuš Haradinaj, nije isključio početkom nedjelje mogućnost dodatnog povećanja poreza na robu iz centralne Srbije.

Dvije zemlje, kako je naveo Ljajić, neće prisustvovati ni ministarskom sastanku u okviru CEFTA nedjelje, koji će takođe biti održan u Prištini 3. decembra.

Prema Ljajićevim reijčima, to je zajednički zaključak njegovog današnjeg telefonskog razgovora sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem.

"Besmisleno je da zabijamo glavu u pijesak i ponašamo se kao da se ništa ne događa i da je situacija normalna, a svima nam je jasno da je nakon uvođenja takse od 10 odsto za robu iz Srbije i BiH koja dolazi na Kosovo, ovo najveća kriza od početka funkcionisanja CEFTA sporazuma", kazao je Ljajić.

"Zamislite da u takvoj situaciji i Šarović i ja pričamo o olakšavanju trgovine i uklanjanju barijera, a mi trenutno imamo uvedene ne barijere, nego barikade od strane privremenih institucija u Prištini. I pritom se još pojedini kosovski ministri hvale time što je smanjen obim trgovine sa Srbijom", dodao je on.

Potpredsjednik Vlade Srbije ističe da je zajednički cilj Srbije i BiH da se pomenute mjere uvedene od strane privremenih institucija u Prištini ukinu i da se onda "započnu razgovori ne samo ukidanju vancarinskih barijera, već o suštinskom stvaranju zajedničkog ekonomskog prostora u ovom dijelu Evrope2.

Ljajić i Šarović će početkom sledeće nedjelje na sastanku u Sarajevu utvrditi čitav niz zajedničkih aktivnosti koje će dvije države preduzeti u cilju ukidanja sporne takse uvedene od strane institucija u Prištini.