latinica  ћирилица
15/11/2018 |  17:52 ⇒ 22:05 | Autor: RTRS

Nakon tri godine Zakon o radu pod lupom socijalnih partnera

Nakon tri godine - zakon o radu pod lupom socijalnih partnera. Izmjene i dopune već su izvjesne. Sindikat smatra da je to potrebno učiniti što prije, a poslodavci tvrde da nije pripritet. U Vladi priznaju da propusti u radnom zakonodavstvu postoje.Posebno, što Republika Srpska još nema opšti kolektivni ugovor.

Da novi zakon o radu ima nedostataka uvidjeli su i socijalni partneri. Formirana je radna grupa za izmjene i dopune.

"Kroz analizu primjene, neke odluke se ne mogu u potpunosti primijeniti ili se uopšte ne mogu primijeniti u našem zakonodavstvu. Smatramo da zbog tih nedorečenosti trebamo pristupiti izmjenama zakona", ističe Goran Stanković iz Saveza sindikata.

Ipak, dok su jednima rokovi vrlo bitni i insistiraju da to bude što prije, drugi smatraju da ovo pitanje ne bi trebalo stavljati na pijedestal.

"U ovom trenutku razmišljamo samo o povećanju plata u Srpskoj kroz rasterećenje rada. Izmjene i dopune Zakona o radu sada nisu prioritet", rekao je Saša Aćić iz Unije udruženja poslodavaca.

I u Vladi kažu da Zakon o radu ima nedostataka i da je vrijeme da se mijenja. Stavovi socijalnih partnera tek se usaglašavaju, ali se nadaju da će sljedeće godine dobiti izmijenjeno i dopunjeno radno zakonodavstvo.

Njegova primjena pokazuje određene nedostatke. Ima određenih stvari koje su sazrele za promjenu a to se najviše vidjelo kod nepotpisivanja Opšteg kolektivnog ugovora", izjavio je ministar rada i socijalne zaštite Milenko Savanović.

Najveći problem je, smatraju, što nije donesen Opšti kolektivni ugovor. U sindikatu kažu da baš zbog toga mnoge obaveze poslodavci nisu ispoštovali. Takođe, granski kolektivni ugovori potpisivani su većinom u javnim preduzećima i ustanovama, dok je realni sektor ostao na pravilnicima o radu.

"Na primjer, regres je definisan Zakonom o radu kao pravo, ali se ne može ostvariti jer nemamo zaključen Opšti kolektivni ugovor", dodao je Stanković.

Aćić naglašava da postojeći Zakon o radu, pravo na kolektivno pregovaranje i pravilnici o radu pružaju sasvim dovoljno mogućnosti da se uredi odnos između poslodavca i radnika.

Struka smatra da se izmjenama jednog zakona neće mnogo toga dobiti u poboljšanju položaja radnika. Ekonomska situacija je ta koja će i ubuduće diktirati pravila igre.