latinica  ћирилица
15/11/2018 |  22:43 ⇒ 22:44 | Autor: SRNA

Brčko- Počeli 35. susreti pozorišta

U Brčkom su večeras otvoreni 35. Susreti pozorišta, a do 23. novembra biće odigrano osam predstava pozorišta iz BiH, Srbije, Hrvatske.
Pozorište - Foto: ilustracija
PozorišteFoto: ilustracija

Na početku manifestacije obratio se gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić, a zatim je odigrana predstava "Ravna ploča" u izvođenju glumaca Narodnog pozorišta iz Zenice.

Predstava "Ravna ploča" rađena je prema tekstu dramskog pisca Dragana Komadine, u režiji Lajle Kaikčije.

Predstava govori o sudbini žene u tradicionalnoj, konzervativnoj sredini, koja se nije uklapala u norme što ju je obilježilo i udaljilo od ljudi.

Sa druge strane, ona govori i o prevelikoj majčinskoj brizi i ljubavi čiji učinci nisu uvijek dobri za dijete.

"Ovo je priča o sudbini žene u današnje vrijeme, čini se da je prije sto godina, a u stvari je savremeni komad koji govori koliko takvih slučajeva ima, koliko nesretnih sudbina. Žena kojoj preostaje samo sin i koja svu svoju ljuvav dijeli sa njim", pojasnila je režiser Lejla Kaikčija.

Tokom ove manifestacije biće odigrane predstave "Ravna ploča" u izvođenju Narodnog pozorišta Zenica, "Posljednja ljubav Hasana Kaimije" Narodnog pozorišta Tuzla, "Kad bi Sombor bio Holivud" Narodnog pozorišta Sombor, "Govori glasnije!" Satičnog kazališta "Kerempuh" Zagreb, "Ničiji sin" Beogradskog dramskog pozorišta, "Naši dani" Narodnog pozorišta Republike Srpske, "Јedvanosimsoboakalomistobom" Sarajevski ratni teatar i "Osama - Kasaba u Njujorku" Zvezdara teatra.

U čast pobjednika, 23. novembra u 19.30 časova u brčanskom Domu kulture biće održan koncert Јovana Kolundžije.