latinica  ћирилица
16/11/2018 |  11:14 ⇒ 11:44 | Autor: RTRS

U Bijeljini promovisana knjiga Emira Kusturice "Šta mi ovo treba"

Poslije Banjaluke i Beograda, knjiga Emira Kusturice "Šta mi ovo treba" promovisana je sinoć i u Bijeljini. U prepunoj sali Narodne biblioteke "Filip Višnjić" o knjizi su govorili pisac i književni kritičar Muharem Bazdulj, Manojlo Vukotić, vlasnik Izdavačke kuće "Vukotić media" i autor Emir Kusturica.To je treća Kusturičina knjiga i sadrži dnevničke zapise u posljednjih 25 godina, od rata u BiH, pa do današnjih zbivanja u zemlji i svijetu.

Zapisi u ovoj knjizi nemaju namjeru da odgovore na pitanja, niti da razriješe velike dileme.

Sve je tu nastalo iz potrebe da svjedočim o vremenu u kojem živim i ostavim trag onima koji će u budućnosti provjeriti da li je sve ovo trebalo, istakao je autor Emir Kusturica.

Knjiga, između ostalog, sadrži dramatične epizode o snimanju filma "Podzemlje", polemike s javnim ličnostima iz Sarajeva, svađe i mirenja sa Abdulahom Sidranom.

Kusturica navodi i zašto ne može biti muslimanski izdajnik ako nije musliman, zašto nije ni Bošnjak, zašto je srastao sa srpskom kulturom i hrišćanstvom, zašto voli Republiku Srpsku i Rusiju, zašto Srbiji ne daju da bude i istok i zapad.

Na promociji su o knjizi govorili Manojlo Vukotić, vlasnik izdavačke kuće "Vukotić media" i pisac i književni kritičar Muharem Bazdulj.

U knjizi su i polemike i odgovori na napade raznih francuskih ljevičarskih filozofa, prezir prema Fejsbukovim "septičkim jamama", uzbudljivi i iskreni razgovori s Maradonom, ali i stavovi o svjetskoj politici i globalizaciji.