latinica  ћирилица
16/11/2018 |  14:17 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Guskova: Rusija generala Mladića smatra herojem

General Ratko Mladić vodi svoju posljednju bitku, koju je Komitet za zaštitu generala iz Rusije, sročio u knjigu, i predstavio u Beogradu. Bitka počinje da daje rezultate, rekao je generalov sin Darko Mladić, a nakon promjene Sudskog vijeća, kreće nova borba za puštanje na liječenje.

Armavir, mali ruski, kozački grad, kažu, ima društvo podrške srpskom generalu sa manifestacijama kakvih nema ni u jednom srpskom. Da bi svaki Rus stvorio sliku o tom čovjeku, Ruski komitet za zaštitu generala Mladića napisao je štivo za buduće generacije. Štivo koje je i Vladimir Putin stavio u svoju biblioteku.

Ruski istoričar Јelena Guskova izjavila je danas da knjiga "General Mladić: poslednja bitka, uspomene, intervjui, dokumenti" na ruskom jeziku predstavlja svjedočanstvo o Ratku Mladiću - čovjeku kojeg cijela Rusija smatra herojem, vrlo časnim oficirom i vojskovođom.

"Da bi predstavili vojskovođu ruskom narodu i ostavili te dokumente budućim generacijama koja će proučavati dešavanja na Balkanu devedesetih godina uspjeli smo da zapišemo te četiri posjete, epizode iz rata i prvi put predstavljamo ih javnosti. Sam je ispričao kako je bio hapšen", rekla je Guskova.

Poslanik u ruskoj Dumi Pavel Dorohin naveo je da je knjiga o generalu Mladiću 26. oktobra promovisana u ruskoj državnoj Dumi u Moskvi i da je Putin o ovom djelu imao veoma pozitivno mišljenje.

Lično Putin potpisao je i garanciju za njegovo puštanje na liječenje u Rusiju, kako bi svojim imenom dodatno uticao na Hag, kažu u Komitetu, što je dokaz ruskog poštovanja prema generalu.

"Bila je pripremljenja bolnica, ljekari čekali. Međutim, Haški tribunal je odgovorio da ne vjeruje Eusiji. Mada sad nema Tribunala pa možda ćemo uspjeti. Čini mi se da ovog puta neće otkazati što znači da će taj heroj biti među nama", izjavila je Guskova.

Promocija ove knjige ne bi bila moguća u Srbiji prije nekoliko godina, rekao je generalov sin. Zajedno sa promjenom atmosfere dogodila se i promjena koju, kaže, niko nije mogao sanjati. A to da je Teodor Meron smjenjiv. Polaže nade u novo sudsko vijeće koje, ako ništa drugo, u startu ne pokazuje da je pristrasno.

"Ratko nikada nije bio protiv suđenja. Јa se nadam da smo to sad obezbjedili. Bidjećemo još da ga puste na liječenje. Bez obzira na to sve što smo do sada uradili, jedan mali tim protiv tolike mašinerije i mi smo uspjeli da njihova presuda bude jedan običan papir bez dokaza. Oni nisu mogli u presudi da prezentuju niti jedan dokaz protiv generala Mladića. To je jedna činjenica", naglasio je Darko Mladić.

Na pitanje novinara, kako se osjećaju žrtve generala Mladića tokom promocije knjige, Darko je odgovorio da ne postoje žrtve generala Mladića. Postoje žrtve u bivšoj Јugoslaviji.

"Јa ne vidim zašto su druge važnije. Da li ste nekad postavili pitanje kako se osjećaju žrtve Nasera Orića. Ne znam da li ste čitali presudu, nema dokaza, ali su ga osudili. Nije bitna sudbina jeddog čovjeka, ako zaista žele pomirenje, svaka majka koja je izgubila dijete je žrtva", poručio je Darko Mladić.

General je i lično pozdravio Ruski komitet, uključivši se telefonom tokom njihovog gostovanja u jednoj emisiji.

U knjizi je opisan sastanak Mladića sa ministrom spoljnih poslova Rusije i njegovim zamjenikom Andrejem Kozirjevim i Vitalijem Čurkinom 1993. godine, posjeta Moskvi u aprilu 1995. godine, razgovor sa predsjednikom SR Јugoslavije Dobricom Ćosićem 1993. godine, te pregovori u Ženevi iste godine.

Knjiga sadrži i svjedočenje generala Mladića o hronologiji njegovog hapšenja 2011. godine, a o generalu Mladiću u knjizi govore njegova supruga Bosiljka, drugovi iz vojske, kao i pojedini zapadni novinari.

Na stranicama zbornika predstavljen je i stav Ministarstva inostranih poslova Rusije koje je pokušalo da organizuje liječenje Mladića u Moskvi, kao i o aktivnostima Ruskog društvenog komiteta za zaštitu koji ga podržava u njegovoj borbi sa Haškim tribunalom.

Na promociji u Medija centru, kojoj je prisustvovao i direktor predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, govorili su novinar i publicista Ljiljana Bulatović i penzionisani general Vojske Republike Srpske Petar Škrbić.