latinica  ћирилица
16/11/2018 |  19:14 ⇒ 17/11/2018 | 08:42 | Autor: RTRS

Ne prestaju turbulencije unutar Demokratskog narodnog saveza!

Ne prestaju turbulencije unutar Demokratskog narodnog saveza. Nakon što je Predsjedništvo stranke, na inicijativu predsjednika Marka Pavića, smijenilo Nedeljka Čubrilovića sa mjesta zamjenika predsjednika, stranka se dijeli na one koji podržavaju tu odluku i koji su protiv

Danas se oglasilo i nekoliko regionalnih i gradskih odbora. Gradski odbor DNS-a Banjaluka još jednom je stao iza Nedeljka Čubrilovića, poručivši da nisu saglasni sa njegovom smjenom.

Podsjećamo, iz banjalučkog gradskog odbora i ranije su poručili da su protiv te odluke predsjedništva, pozvavši čak i predsjednika stranke Marka Pavića da podnese ostavku.

U podršci Čubriloviću danas im se pridružilo još nekoliko opštinskih i regionalnih odbora, ali ne i prijedorski, koji je za predsjednika skupštine predložio Duška Ivića.

Članovi prijedorskog regionalog odbora nakon sjednice nisu bili raspoloženi za izjave novinarima. Poručeno je tek da je podrška Dušku Iviću za predsjednika Narodne skupštine jednoglasna i da su zadovoljni ostvarenim izbornim rezultatima u svojoj izbornoj jedinici. Oglasili su se zato iz banjalučkog odbora. Poručuju da je njihov prijedlog za predsjednika parlamenta Nedeljko Čubrilović.

"Prije svega, to je nestatutarna odluka i zahtijevamo da sve što se dešava uđe u pravne okvire, odnosno da o tome raspravlja i donese odluku Glavni odbor, a ako treba da o tome raspravlja i Skupština stranke", rekao je potpredsjednik banjalučkog Gradskog odbora Milenko Vučeta.

Sličnu poruku poslali su i iz Zvornika. Poručuju da je odluka o smjeni Nedeljka Čubrilović pogrešna i štetna za stranku. Od Glavnog odbora traže da je povuče i da raspiše unutarstranačke izbore.

"Na ovoj skupštini treba izabrati novo rukovodstvo DNS-a s ciljem stabilizacije stranke i njeno vraćanje izvornim principima na kojim je godinama građena", rekla je predsjednik GO DNS Zvornik Spomenka Stevanovićeva.

I Grupa osnivača i članova Glavnog odbora DNS otvorenim pismom od predsjednika stranke Marka Pavića zatražila je da spriječi dalje urušavanje stranke, koje je, kažu počelo kada je, takozvani, biznis lobi počeo da se uvlači u DNS. S tim u vezi, od Pavića traže da se odrekne Milana Radovića, Nenada Nešića, Vedrana Јarića i još nekih novopridošlih članova.

"Ukoliko niste u stanju da to uradite, onda je jedini izlaz iz ove situacije da se, zarad interesa generacija koje su gradile DNS, časno povučete i ne postanete rušitelj stranke koju ste, zajedno s nama, gradili sve ove godine. A u rušenje stranke ste već krenuli", navodi se u pismu.

Sazivanje sjednice Glavnog odbora stranke, na kojoj bi se preispitala Čubrilovićeva smjena, zatražili su i opštinski odbori Gradiška i Pale. Iz Gradiške su se čak i ogradili od glasanja predsjednika regionalog odbora Lijevča, Dane Maleševića, koji je glasao za smjenu, poručivši da nije imao njihovu podršku za to.

Podršku Paviću pružila je organizacija mladih DNS, poručivši da je postignuti rezultat na proteklim opštim izborima, koji je najbolji do sada, prije svega, baziran na njegovoj viziji. Konačnu odluku o daljem putu DNS-a donijeće Glavni odbor, a ključno pitanje je da li će većinu imati Pavićeva ili Čubrilovićeva struja. Izvjesno je samo da za jednog od njih, nakon te sjednice, vjerovatno više neće biti mjesta u stranci.