latinica  ћирилица
16/11/2018 |  19:41 | Autor: SRNA

Јednomjesečni nadzor nad telefonskim razgovorima generala Mladića

Sekretar Mehanizma za krivične sudove u Hagu naredio je da telefonski razgovori generala Ratka Mladića budu nadzirani u narednih mjesec dana, zato što se bez odobrenja uključio u jutarnji program televizije "Hepi".

Nalogom sekretara Olufemija Elijasa upravi pritvora u Sheveningenu naloženo je i da preslušaju telefonske razgovore koje je general Mladić vodio u proteklih sedam dana, uključujući i jutrošnji, kao i da budu sačinjeni pisani sažeci tih razgovora, objavio je danas taj sud.

Nalog za nadziranje telefonskih razgovora ne odnosi se na privilegovanu komunikaciju sa njegovim advokatima, prenijeli su beogradski mediji.

Elijas je naveo da je obaviješten da je general Mladić "direktno učestvovao u televizijskoj emisiji tako što je, koristeći neprivilegovanu telefonsku liniju u pritvoru, telefonirao svom sinu, koji je učestvovao u emisiji i koji ga je pozvao da govori u njoj".

On je istakao da general Mladić nije imao odobrenje za to i da je time narušio pravila pritvora.

Nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, koji je prvostepenom presudom u Haškom tribunalu osuđen na doživotnu kaznu zatvora, uključio se telefonskim putem u program televizije "Hepi" u Srbiji sa nacionalnom frekvencijom.

Uživo u programu, u emisiji koju vodi Milomir Marić, Darko Mladić je telefonom pozvao svog oca i rekao mu da se obrati javnosti.

Ratko Mladić je pozdravio goste u studiju, a posebno predsjednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.

"Ljubi vas deda Ratko. Ovaj Marić neka dođe da me obiđe, neka on intervjuiše Vojislava Šešelja, a i Voja neka dođe. Darko, reci Voji da dođe da igramo šah jer sam ga poslednji put tukao sa 7:1 i tu je bila prisutna i ona njegova `Kosovka devojka` i loše je prošao", poručio je Mladić.

On je pozdravio i Šešeljevog sina, ocjenjujući da će on biti bolji od oca, kao što je, kako je rekao i njegov sin bolji od njega.

General Mladić je na ruskom jeziku pozdravio trećeg gosta jutarnjeg programa - poslanika ruske Dume iz redova Komunističke partije Rusije Pavela Dorohina.

"Poseban pozdrav za Rusiju. Pozdravi Komunističku partiju sovjetsku, pardon, Ruske Federacije. Pozdrav za Pavela i neka otvori oči šta ovaj NATO hoće, mnogo se šire ka Rusiji. I neka Voja malo omrša. Živi bili!", rekao je Mladić.