latinica  ћирилица
17/11/2018 |  16:30 | Autor: SRNA

Pupovac: Početi sa komemorativnom politikom u Hrvatskoj

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac izjavio je danas u Vukovaru da u Hrvatskoj treba da se počne sa komemorativnom politikom koja neće biti izvor strahova, optužbi i nastavka mržnje, nego povod za približavanje i pijetet.
Milorad Pupovac - Foto: Screenshot/YouTube
Milorad PupovacFoto: Screenshot/YouTube

- Naša je najdublja želja da u Vukovaru i cijeloj ovoj zemlji počnemo da stvaramo komemorativne politike i politike sjećanja koje neće biti izvor strahova, optužbi, nastavka mržnje, nego povod za približavanje i izražavanje poštovanja, pijeteta i osjećaja solidarnosti - rekao je Pupovac, koji je i poslanik Samostalne demokratske srpske stranke u Hrvatskom saboru.

On je rekao novinarima, poslije posjete Crkvi Svetog Nikolaja, da je odlučio da dođe u Vukovar nakon sastanka koji je je juče održao sa predstavnicima vodećih srpskih organizacija u Hrvatskoj kako bi na miru mogao da položi vijence i izrazi pijetet bez ikakvog osjećaja da bi to nekome moglo da smeta ili da bi mogao doći na mjesto na kojem neko ne želi da sutra bude.

- Došao sam zbog toga da mi se ne dogodi ono što mi se dogodilo prethodna dva puta, a to je da nemam priliku da na osnovu najdubljeg moralnog osjećaja poštovanja žrtava mogu položiti vijence - rekao je Pupovac.

Komentarišući izjavu vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave da ne može biti u Bačkoj Palanci, gdje Srbija organizuje komemoracije u povodu Dana sjećanja na stradale i Srbe izbjegle iz Hrvatske, i istovremeno da odaje počast žrtvama Vukovara, Pupovac je rekao da kao što nije bio za "gospodare života i smrti u ratu, tako nije ni za gospodare mrtvih u miru", prenosi hrvatski mediji.

- Oni su svi naši i onaj ko se protivi da budu svi naši, taj je loš gospodar i sa lošim namjerama i pameću - rekao je Pupovac i dodao da mu je jasno da "niti će svi Srbi razumijeti današnji njegov dolazak u Vukovar, niti će svi Hrvati prihvatiti poruke koje šalje".

Pupovac je danas povodom Dana sjećanja na žrtve Vukovara posjetio ovaj grad, te položio vijenac na Memorijalnom groblju, a potom prislužio svijeće žrtvama u Crkvi Svetog Nikolaja.

Prethodno je u pratnji policije bacio vijenac u Dunav i tako odao počast žrtvama u Vukovaru. Zajedno sa Pupovcem bila je predsjednik Udruženja "Protiv zaborava" Marica Šeatović.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je ranije danas da se svi trebaju pokloniti žrtvama Vukovara i da je dobro da Pupovac ide u Vukovar.