latinica  ћирилица
19/11/2018 |  10:24 | Autor: SRNA

Beograd ne može imati posljedice zbog nedolaska na sastanak u Prištini

Beograd ne može da ima posljedice zbog odbijanja da učestvuje na sastancima radnih tijela Cefte, koji će u Prištini biti održani sutra i u srijedu, 21. novembra, rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.
Rasim Ljajić - Foto: RTS
Rasim LjajićFoto: RTS

On je podsjetio da Beograd neće učestvovati na tim sastancima zbog odluke tamošnjih vlasti da uvedu dodatne takse od 10 odsto na srpske proizvode.

"Nažalost, u okviru Cefte ne postoji mehanizam za kažnjavanje Prištine zbog te odluke. Od toga štetu imaju svi, i potrošači i proizvođači. Kad Kosovo nema nikave posledice za ovo što radi, ne znam kako bi mogli da imamo posledice zato što ne učestvujemo na sastancima", rekao je Ljajić na TV "Pink".

On smatra da bi EU trebalo da izvrši veći pritisak na Prištinu da povuče mjeru o dodatnoj taksi, te ocjenjuje da na to jedino EU može da utiče.

"Oni su naša adresa, oni su pokrovitelji Cefte. Proklamovali su da je jedan od ključnih ciljeva Berlinskog procesa stvaranje zajedničkog ekonomskog prostora. Sa ovim merama Prištine taj cilj ne da je besmislen, nego je sramota pričati o tome", rekao je Ljajić.

Podsjetivši da su već i EU, Sekretarijat Cefta, SAD, američki ambasadori u Beogradu i Prištini nedvosmisleno rekli da je odluka Prištine kršenje tog sporazuma i principa slobodne trgovine, Ljajić je istakao da je ta odluka politički motivisana.

"Zato je politika jedini način da izdejstvujemo promenu odluke Prištine koja je deo unutrašnje borbe Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja", rekao je Ljajić.

On smatra da nije slučajno da je odluka Prištine o taksama donesena uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu 8. novembra. "Sa takvim diskursom besmisleno je voditi dijalog sa Prištinom o bilo čemu", kaže Ljajić.

Upitan o eventulanim kontramjerama, Ljajić je ponovio da one ne bi mogle da daju rezultat, jer se sa Kosova kupuje roba vrijedna 20 miliona evra godišnje i to uglavnom od srpskih proizvođača.