latinica  ћирилица
19/11/2018 |  16:11 ⇒ 17:41 | Autor: RTRS

Kneževo: 27 godina od formiranja 22. pješadijske brigade VRS

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca, u Kneževu je obilježeno 27 godina od formiranja 22. pješadijske brigade Vojske Republike Srpske.
Parastos - Foto: RTRS
ParastosFoto: RTRS

Iz ove brigade 275 boraca položilo je život za otadžbinu, a njih više od 600 ostali su ratni vojni invalidi.

Gojko Topalović, bio je pripadnik 22. pješadijske brigade. U jednom trenutku postao je ratni drug sa svojim mlađim sinom kojeg je zadatak odveo na sarajevsko ratište.

Prva ratna iskustva 22. pješadijska brigada stekla je na području Slavonije, bihaćkog i sarajevskog ratišta, a najveći doprinos dali su u odbrani Kneževa, na platou planine Vlašić, na kojem je boravila najveći dio rata.

Predsjednik Boračke organizacije Kneževo Ranko Vučić poručio je da se samo jedinstvom može čuvati Srpska i sjećanje na poginule borce.

"Samo jedinstvom Boračke organizacije i populacije možemo doći do ostvarenja boljih prava boračkih kategorija u Republici Srpskoj", rekao je Vučić.

Vučić je podsjetio da je u ovoj brigadi poginulo 180 boraca Vojske Republike Srpske, te 19 boraca u Lakoj kneževskoj brigadi koja je kasnije transformisana u 22. Pješadijsku brigadu, dok je iz ove brigade i oko 500 ratnih vojnih invalida.

U ovoj brigadi, osim boraca s područja Kneževa, bilo je i boraca iz okolnih opština, Kotor Varoša, Čelinca, Prnjavora i iz Banjaluke.