latinica  ћирилица
19/11/2018 |  18:09 ⇒ 20/11/2018 | 08:06 | Autor: RTRS

Dan odluke o zahtjevu Prištine za članstvo u Interpolu

Sutra je dan odluke o zahtjevu Prištine za članstvo u Interpolu. Odbijen je zahtjev Srbije da se tačka ne uvrsti u dnevni red, jer Kosovo nije članica UN kako zahtijeva Statut, a prema navodima srpskog ministra policije, sprovode se aktvinosti kako bi se glasanje namjestilo.
Sutra dan odluke - Foto: RTRS
Sutra dan odlukeFoto: RTRS

Posljedice prijema bile bi dalekosežne - kraj dijaloga Beograda i Prištine, revanšizam Albanaca kroz to tijelo ali i srozavanje ugleda Interpola koji bi poslao poruku da je čak i međunarodna policija korumpirana.

Kosovo je prvu rundu dobilo. Srbiju su u obraćanjima, podržale Španija, Kina, Kipar, Sirija, Venecuela i Surinam, a Kosovo - SAD, Francuska i Gvajana, ali i Generalni sekretarijat, organizujući sutrašnje glasanje tako da ne bude tajno, i po prvi put, s pauzom između dva glasanja.

- Očigledno da će svi pokušaji biti uloženi da se u toj pauzi obezbedi potrebna većina ukoliko je ne bude bilo u prvom glasanju, rekao je Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Srbije.

Stručnjaci i dalje ne vjeruju da će Interpol pogaziti sve svoje principe primajući Kosovo. Smatraju da je ovo samo jedan vid zastrašivanja i pritiska na Srbiju.

- Mislim da bi došlo do raskola, jer to su veliki policijski sistemi, zamislite kad jedna Kina se usprotivi, smatra Božo Spasić.

Eventulnim ulaskom Kosova u Interpol, s Prištinom se više ne bi moglo razgovarati, jer bi oni smatrali da je njihova nezavisnot završena, kaže predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Drugi problem jeste zloupotreba te organizacije.

- Istog momenta bi se na potjernicama našlo 5.000 Srba, naglasio je Vučić.

Prema nezvaničnim informacijama, Priština već ima spisak na kojem se nalaze mnogi oficiri pa čak i bivši načelnik Generalštaba Ljubiša Diković koji je izjavio da je njegova savjest čista. Osim što bi Prištinski interpol postao samoposluga za sve kriminalce svijeta koji bi tu dolazili po informacije, ta organizacija bi potpuno srozala ugled i pokazala da nije ništa bolja od kriminalaca protiv kojih se bori, kažu, bezbjednjaci.

- Mislim da je ovo poslastica za kriminace i Kosovo bilo primljeno ili ne, Interpol ovim nikad više neće biti isti, zaključio je Spasić Božidar, bivši funkcioner službe DB-a.

Predsjednik Srbije, pred sutrašnje glasanja zahvalio je predsjdeniku Kine na podršci, sve je, međutim iznenadila Rusija, koja nije glasala protiv dnevnog reda u kojem je prijedlog za primanje Kosova.

Spekuliše se da je Rusija kalkulisala da se ne zamjera sa ostalima, jer očekuje da dobije mjesto direktora Interpola.