latinica  ћирилица
19/11/2018 |  21:40 ⇒ 22:01 | Autor: SRNA

Rusija i Srbija- Novi sporazum o kulturnoj saradnji

Rusija i Srbija pripremaju novi sporazum o kulturnoj saradnji koji bi zamijenio onaj između SSSR-a i Јugoslavije iz šezdesetih godina prošlog vijeka, izjavio je danas u Beogradu zamjenik direktora Federalne agencije Rosotrudničestvo, Aleksandar Radkov.
Ruski dom Beograd (Foto:Blic) -
Ruski dom Beograd (Foto:Blic)

On je na skupu "Sastanak generacija" u okviru obilježavanja 85 godina postojanja Ruskog doma rekao da bi taj sporazum trebalo da omogući i otvaranje srpskog kulturnog centra u Rusiji.

"Promijenilo se vrijeme, kao i funkcionisanje kulturnih aktivnosti. Novi sporazum omogućiće i otvaranje srpskog kulturnog centra u Rusiji", rekao je Radkov.

On je napomenuo i da će Ruski dom imati još mnogo značajnih projekata i da će se oni ticati popularizacije ruskog jezika i nauke u Srbiji, prenosi Sputnjik.

Ruski dom je nastao na inicijativu ruskih emigranata koji su poslije Oktobarske revolucije utočište našli u Kraljevini Srba Hrvata i Slovenaca.

Njihovu inicijativu podržali su kralj Aleksandar, patrijarh Varnava, predsjednik Srpske kraljevske akademije Aleksandar Belić i mnoge druge ugledne ličnosti Beograda.

Zgradu Ruskog doma projektovao je ruski arhitekta Vasilij Baumgarten, a svoja vrata pod imenom "Ruski dom imperatora Nikolaja Drugog" otvorio je 9. aprila 1933. godine.

Poslije Drugog svjetskog rata, Ruski dom je preimenovan u Dom sovjetske kulture, da bi 1994. godine ponio sadašnje ime - Ruski centar za nauku i kulturu, koji Beograđani znaju pod imenom Ruski dom.