latinica  ћирилица
19/11/2018 |  22:06 ⇒ 22:37 | Autor: TANЈUG

Vučić: Nema nastavka dijaloga dok Priština ne povuče mjere

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da svakodnevno sluša želje ljudi iz zapadnog svijeta da Srbija treba da nastavi razgovore sa Prištinom.
Aleksandar Vučić (Foto: Tanja Valič) - Foto: TANЈUG
Aleksandar Vučić (Foto: Tanja Valič)Foto: TANЈUG

Vučić ponovio je da neće biti nikakvog nastavka dijaloga dok Priština ne povuče svoje mjere, misleći na dodatni porez od 10 odsto koliko je Priština uvela na robu iz Srbije i BiH.

- Mi smo spremni da u svakom trenutku pričamo. Ali kako da pričamo kada neko poslije 12 godina (od potpisivanja sporazuma CEFTA) neće da sprovodi u djelo nešto što su potpisali. Odakle povjerenje da neće da pogaze bilo kakvi drugi dogovor - rekao je večeras Vučić na televiziji Hepi.

Upitan za "nepristojnu ponudu" da Srbija nastavi dijalog sa Prištinom, a da zauzvrat dobije otvaranje novih poglavlja o čemu su pisali pojedini mediji, Vučić je kazao da svakodnevno sluša želje zapadnog svijeta da nastavi razgovore bez obzira na to što Priština neće da povuče svoje mjere.

- Јa sam donio odluku da ne razgovaramo dok ne povuku svoje mjere. Rekao sam to javno u Briselu: Svakog dana sam pod nekom vrstom, ne mogu da to nazovem pritiskom, jer je to posao koji radim - istakao je on.

Vučić je na konstataciju da to neki zovu "štap i šargarepa", rekao: "Suviše sam mator da bih jeo šargarepu, da budem iskren negdje imate granicu, granicu koja znači da neko mora da poštuje pravila i norme koje su potpisali, sporazume koje su potpisali. Znao sam ja, od početka sam govorio da ćemo se mi držati Briselskog sporazuma, a Albanci neće. Znao sam da neće ići u formianje ZSO".

Vučić je rekao da niko ne vrši pritisak na Prištinu, jer bi, da taj pritisak postoji, "istog sekunda sve primijenili".

Nadam se da Priština neće biti primljena u Interpol

Vučić je izjavio da se nada da samoproglašeno Kosovo neće postati članica Interpola i da će Srbija "pobijediti".

Ukazao je da su zemlje izložene velikim pritiscima da budu uzdržane ili da glasaju za članstvo Prištine u toj međunarodnoj organizaciji, ali da se Srbija borila da to spriječi, jače nego što bi bilo ko mogao da pretpostavi.

- Nisam optimista po prirodi, ali se nadam našoj pobjedi. Nisam neozbiljan kao oni koji su očekivali pozitivnu presudu Međunarodnog suda pravde, pa dobili negativnu. Ne mogu da tvrdim da će odluka biti dobra za nas, ali nadam se dobroj odluci i pobjedi Srbije - naveo je Vučić.

On je ukazao da Srbija nije protiv sebe imala Albance nego najjače svjetske sile, te da je najveći pritisak do sada to što glasanje neće biti tajno.

Vučić je zahvalio Kini, Španiji, Argentini, Kipru i Surinamu, jer su javno tražili da se pitanje članstva samoproglašenog Kosova u Interpolu skine sa dnevnog reda.