latinica  ћирилица
21/11/2018 |  09:27 ⇒ 11:55 | Autor: SRNA

London poštuje propise, ali ne utiče na njih

Velika Britanija biće isključena iz procesa donošenja odluka u EU tokom prelaznog perioda nakon "Bregzita" i to u vezi sa 182 nova propisa, uključujući pitanja budžetske potrošnje, saobraćajnih znakova i vode za piće, piše list "Indipendent".
Bregzit - skidanje zastave  (Foto:seligreporters.com) -
Bregzit - skidanje zastave (Foto:seligreporters.com)

List navodi da je na ovaj način Britanija postala država koja se povinuje propisima, ali ih ne donosi, što je "gruba greška".

Tokom tog perioda, Britanija će morati da poštuje odluke Brisela, ali neće imati svoje ministre u Savjetu EU, niti poslanike u Evropskom parlamentu da utiče na njihovo formiranje.

U okviru kampanje "Narodno glasanje o posljedicama `Bregzita`" analizirane su odluke koje se očekuju prije 2020. godine, a koje uključuju oporezivanje alkohola i propise za britanske investicione fondove.

Kris Brajant, pristalica kampanje iz redova laburista, rekao je da ova analiza prvi put pokazuje cjelokupne dimenzije britanske kapitulacije u okviru ovog takozvanog sporazuma.

- Sporazum premijera oslabiće našu sposobnost da imamo svoj udio u suštinski važnih 180 odluka koje će biti donijete u Evropi dok je Britanija u prelaznom periodu, što znači da mi moramo da se povinujemo propisima, ali nemamo mogućnost uticanja niti sposobnost da zaštitimo interese Britanije - rekao je za list.

On je rekao da će ovaj loš sporazum isključiti Britaniju iz procesa donošenja odluka i natjerati je da plati milijarde evra za tu privilegiju.