latinica  ћирилица
21/11/2018 |  15:19 ⇒ 15:56 | Autor: RTRS

SDP-ovac Pudarić daje uputstva Arnautoviću iz CIK-a?

Čitalac portala Dnevnik.ba poslao je danas redakciji fotografiju na kojoj su u ugodnom razgovoru Svetozar Pudarić, visoki funkcioner SDP i Suad Arnautović, član Centralne izborne komisije. Fotografija je nastala u jednom sarajevskom restoranu.
SDP-ovac Pudarić daje upute Arnautoviću iz SIP-a? (Foto:Dnevnik.ba) -
SDP-ovac Pudarić daje upute Arnautoviću iz SIP-a? (Foto:Dnevnik.ba)

Centralna izborna komisija trebalo bi da zasjeda naredne sedmice u Sarajevu kada će javnost dobiti možda više informacija o tome na koji način će se popunjavati federalni Dom naroda.

Inače, bošnjačke političke stranke već nekoliko mjeseci vrše pritisak na CIK i njegove članove zbog ustavne krize u kojoj se BiH nalazi.

Rezultati opštih izbora u oktobru 2018. godine neće se u potpunosti moći provesti, a Federaciji BiH prijeti blokada. Budući da Parlamentarna skupština BiH nije ispoštovala Ustavni sud BiH i njegovu presudu u predmetu "Ljubić" kojom su neustavnim, diskriminatorskim i nevažećim proglašene odredbe koje se odnose na izbor poslanika u federalni Dom naroda, nije moguće formiranje Doma, a tako ni izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH, te formiranje nove vlade FBiH.

Pojedini članovi CIK-a zalažu se za primjenu popisa stanovništva iz 2013. godine u skladu s Pravilnikom o radu kojim je naloženo da CIK nakon svakog popisa stanovništva preispita broj poslanika koji se iz svakog kantona u FBiH delegiraju u federalni Dom naroda.

Za primjenu popisa iz 2013. godine zalažu se i hrvatske političke stranke, primarno Hrvatski narodni sabor, međutim, bošnjačke stranke žele primjenu popisa stanovništva iz 1991. godine koja im omogućava da delegiraju Hrvate iz većinskih bošnjačkih kantona, poput Bosansko-podrinjskog koji sa 24 Hrvata na zadnjem popisu daje jednog Hrvata u federalni Dom naroda kao i Posavski u kojem ima skoro 40.000 Hrvata.

Primjenom popisa iz 1991. godine ozakonilo bi se etničko čišćenje tzv. Armije RBiH u pojedinim dijelovima FBiH, ali i omogućio nastavak majorizacije hrvatskog naroda, odnosno mogućnosti da brojniji Bošnjaci Hrvatima izaberu njihove predstavnike u federalni Dom naroda.

Izvor: Dnevnik.ba