latinica  ћирилица
21/11/2018 |  17:55 | Autor: SRNA

Kojić: Nastaviti istragu protiv visokih zvaničnika nekadašnje BiH

Važno je da Tužilaštvo BiH u predmetu "Dobrovoljačka" nastavi istragu protiv nekadašnjih visokopozicioniranih vojnih, policijskih i političkih zvaničnika BiH jer je poznato kako se desio zločin nad mladim vojnicima ЈNA u toj sarajevskoj ulici u maju 1992. godine, smatra direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

Komentarišući naredbu Tužilaštva BiH o otvaranju ponovne istrage protiv pet lica u predmetu "Dobrovoljačka ulica", Kojić je za Srnu izjavio da, ukoliko se ta odluka ne bude odnosila na visokopozicionirane vojne, policijske i političke zvaničnike BiH, onda može reći da je rezultat političkog pritiska bošnjačkog rukovodstva.

"To samim tim znači da je to jedna vrsta političke odluke kojom se želi amnestirati tadašnje visoko rukovodstvo koje je izdalo naredbu za ubijanje i masakr mladih vojnika ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici", rekao je Kojić.

On kaže da se plaši da Tužilaštvo BiH u ovom slučaju pokušava da napravi balans, odnosno da kaže da će, ipak, protiv određenog broja lica biti nastavljena istraga, ali da se odustaje od istrage protiv najodgovornijih za taj zločin.

"Čekaćemo da vidimo na koja se lica odnosi nastavak istrage u predmetu `Dobrovoljačka` i da u skladu s tim kažemo konkretije mišljenje", rekao je Kojić.