latinica  ћирилица
21/11/2018 |  18:05 ⇒ 18:26 | Autor: RTRS

Galijašević: Dodik protiv špijuna

Pred novim članom Predsjedništva BiH Milorad Dodik nalazi se najvažniji posao, gotovo nemoguća misija, demontiranja obavještajnog sektora koji čine više desetina različitih bezbjednosnih agencija koje su do sada radile isključivo u interesu jedne partije i jedne "dinastije", upozorava za "Vesti" DŽevad Galijašević, stručnjak iz oblasti borbe protiv međunarodnog terorizma i rada tajnih službi.
DŽevad Galijašević (foto:insajder.ba) -
DŽevad Galijašević (foto:insajder.ba)

- Bosna se već godinama unazad suočava sa veoma ozbiljnim problemom radikalnog islama, terorističkim prijetnjama Evropi, malim halifatima, vehabijskim naseljima i paradžematima. Kada se tome doda da se u Siriji i dalje nalazi nekoliko stotina boraca iz BiH koji imaju mrežu pomagača u samoj institucionalnoj strukturi države, tada je jasno da bezbjednosne službe nisu radile dobro svoj posao i da nešto hitno treba promijeniti. "Pipci" poluvehabijske i poluosmanske "dinastije Izetbegović" uveliko su pustile korjenje i ukoliko se ništa ne preduzme da se oni sasijeku, a bezbjednosne službe vrate u domen njihovog rada, plašim se da BiH nema budućnosti, kao ni ideja Dodika da dođe do uspostavljanja novih partnerskih odnosa između Srba i Bošnjaka koji bi bili bazirani na obostanom povjerenju - ističe Galijašević.

On dodaje da će do najvećeg protivljenja doći upravo u "krovnim" bezbjednosnim službama kao što su MUP i Obaveštajno-bezbednosna agencija.

- Zato je pred Dodikom gotovo nemoguća misija da protjera iz svih zajedničkih institucija kadrove iz kriminalnog nasljednika AID-a, koji pod kišobranom zajedničke Obavještajno- bezbjednosne agencije, sprovodi specijalne, antiustavne operacije kojima se ruši mogućnost dogovora Srba i Bošnjaka po bilo kom pitanju, na bilo kom poslu - tvrdi Galijašević.

Galijašević ističe da je godinama u bezbjednosnom sektoru BiH vršena negativna selekcija u kojoj su članstvo u SDA ili Mladim muslimanima bili bolja preporuka od stručnosti.

- Istovremeno, uz ljude zadojene radikalnom ideologijom Alije Izetbegovića, tu su i brojni pripadnici obavještajnih i bezbjednosnih službi u BiH koji su počinili ratne zločine, ali su do sada bili zaštićeni radom u raznim "službama" i činjenicom da nije bilo ozbiljnije volje da dođe do temeljne reforme bezbjednosnog sektora koja bi podrazumijevala i oslobađanje od ovakvih kadrova - zaključuje Galijašević.

Izvor: vesti-online.com