latinica  ћирилица
21/11/2018 |  19:37 ⇒ 22/11/2018 | 09:32 | Autor: SRNA

Vučić: Upoznaćemo svijet o necivilizacijskoj odluci Prištine

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je poslije sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost, povodom odluke Prištine o povećanju takse na 100 odsto za srpske proizvode, da je suštinski donesena zabrana protoka robe.
Aleksandar Vučić -
Aleksandar Vučić

Vučić je naveo da je na sjednici svako dobio zadatak i da očekuje da će se Vlada sutra obratiti svim vladama zemalja članica Savjeta bezbjednosti UN i zemalja EU i da će navesti činjenice o kršenju Cefta sporazuma i SSP-a.

"Dogovorili smo da svi nadležni budu u punoj pripravnosti za slučaj bilo kakvog daljeg iracionalnog i sumanutog ponašanja prištinskih organa vlasti. Svi su dobili zadatke i u vezi sa tim preduzimaće mjere. Moraćemo da preduzmemo raznovrsne mjere da bismo upoznali svijet o onome što se čini i da bismo pomogli našem narodu na Kosovu i Metohiji", istakao je Vučić.

On je rekao da odluka Prištine nije civilizacijska, niti razumna, te da se ne može računati na racionalne poteze Prištine u budućnosti.

"Zbog toga Srbija pokazuje strah i brigu, ne zato što je slaba, već zato što brine za očuvanje mira", napomenuo je Vučić.

On je poručio da Srbija neće uzvraćati sličnim mjerama jer želi da ostane pouzdan partner svima, te istakao da je garant za bolje odnose slobodan protok roba, ljudi, kapitala i usluga.

Poručuje da je izjava Federike Mogerini, koja je osudila prištinske mjere, logična.

Ranije danas Vučić je upoznao ambasadore Rusije i Kine Aleksandra Čepurina i Li Mančanga da najnovije mjere Prištine da uvede carine od 100 odsto na robu iz centralne Srbije vode ka destabilizaciji cijelog regiona, te da mogu dovesti i do dublje eskalacije sukoba.

Vučić je zamolio ambasadore da predsjednike njihovih država obavijeste o najnovijem neodgovornom potezu Prištine, saopštila je pres-služba predsjednika Srbije.

Ambasadori Čepurin i Li izrazili su punu podršku naporima Srbije da krizu riješi mirnim putem, uz poštovanje normi međunarodnog javnog prava, kao i postignutih sporazuma i ugovora u regionu.

Vučić i ambasadori Čepurin i Li su se dogovorili da budu u svakodnevnom kontaktu dok kriza, koju je Priština izazvala, ne bude prevaziđena, navodi se u saopštenju.

Dan nakon što samoproglašeno Kosovo nije postalo član Interpola, prištinske vlasti su uvele taksu od 100 odsto na robu iz centralne Srbije, kao i BiH koja je takođe glasala protiv prijema Prištine u Interpol.