latinica  ћирилица
01/05/2024 |  12:38 ⇒ 17:18 | Autor: TANЈUG

Vučević: Dva ugaona kamena - politička nezavisnost i vojna neutralnost (VIDEO)

Mandatar za sastav Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je danas u Skupštini Srbije gdje predstavlja ekspoze da zbog bura i oluja koje udaraju sa svih strana, poručio je da spoljna politika mora da bude čvrsto utemeljena na jasnim i opšte prihvatljivim principima.
Miloš Vučević (foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr) -
Miloš Vučević (foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr)

- Dva ugaona kamena kojima je naše djelovanje prema spoljnom svijetu omeđio današnji predsjednik Republike, stupajući na mjesto predsjednika vlade, prije deset godina, jesu politička nezavisnost i vojna neutralnost - rekao je Vučević.

On je dodao da su neophodne i potvrđene kolektivne vrijednosti kako bi se vodila efikasna politika, a to su jake institucije, vrijedan rad, najširi mogući društveni konsenzus o ključim pitanjima od zajedničkog interesa, kao i stabilna i funkcionalna vlada.

- Mir za nas nema cijenu i uvijek ćemo davati podršku u njegovom dostizanju tamo gdje ga danas nažalost nema, odnosno u njegovom očuvanju tamo gdje je ugroženo. Kada su u pitanju neki od nas udaljeni dijelovi sveta, to podrazumijeva našu spremnost da uvijek pružimo svoje dobre usluge zavađenim stranama, ukoliko same smatraju da takvu ulogu Srbija može da da ili da bude od koristi, kao što je bio slučaj više puta u skorijoj prošlosti - rekao je Vučević.

On je dodao da, kada je u pitanju region, doprinos Srbije u očuvanju mira i stabilnosti biće aktivan i kontinuiran.

- Kada govorimo o našem zalaganju za očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, to nije nešto što pristiže samo iz vrijednosti i principa kojima se vodimo, već predstavlja i izraz naših veoma praktičnih interesa. Naime, svakome bi moralo biti jasno da sve ono što smo postigli u prethodnih deset godina, od razvoja infrastrukture pa do rasta plata i penzija, da ništa od toga ne bi zapravo bilo moguće da nismo imali mirno i stabilno okruženje u prethodnoj deceniji - rekao je Vučević.

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je da će biti predložen kraći oblik obaveznog služenja vojnog roka od najviše četiri mjeseca.

- Za to vrijeme mogli bismo da dobijemo obučenog vojnika i bezbjedniju i sigurniju državu - kazao je Vučević predstavljajući ekspoze u Skupštini Srbije.