latinica  ћирилица
22/11/2018 |  10:28 ⇒ 12:34 | Autor: RTRS

Zvornik - Povećan broj rasvijetljenih krivičnih djela

Ilegalna trgovina oružjem, krijumčarenje i zloupotreba, među najizraženijim su oblicima kriminala, a pogranične opštine i gradovi su najčešće "stanice" kriminalaca.

Ni Zvornik nije izuzetak. Zahvaljujući brojnim akcijama Policijske uprave i Granične policije, u Zvorniku je stanje bolje nego ranije.

Smanjen je broj registrovanih slučajeva i povećan broj rasvijetljenih krivičnih djela. Iz perspektive prosječnog kriminalca, krijumčarenje oružjem je unosan posao. Zahvaljujući brojnim akcijama i intenzivnom radu Granične policije i pripadnika Policijske uprave, u Zvorniku je sve veći broj rasvijetljenih krivičnih djela iz oblasti krijumčaranja i nelegalnog posjedovanja oružja.

- Znamo svi da je ova zemlja izašla iz rata prije nekih dvadesetak godina, da je tu još mnogo oružja, da je ovo trusno područje, da su ilegalne migracije u toku, da može biti mnogo zloupotreba. Mi prepoznajemo te rizike, suočavamo se sa njima. Svakodnevno imamo razgovore sa lokalnom zajednicom, sa lokalnom policijom a imamo vlastite operativne akcije, kaže Mirel Imamović, komandir Јedinice granične policije Zvornik.

U brojnim projektima uključena je i Gradska uprava.

- Saradnja se ogleda u tome što su naše inspekcije često prisutne na graničnim prelazima po zahtjevu rukovodstva Granične policije, pojasnio je Mile Јović iz Gradske uprave Zvornik.

Za organizovani kriminal kazne su od pet do 20 godina zatvora. Nerijetko, u izvršavanju ovih krivičnih djela uključena su i maloljetna lica. Zbog toga je neophodna preventiva. Svjesni su toga i u zvorničkim školama.

Goran Јovanović, pomoćnik direktora OŠ "Sveti Sava" iz Zvornika, navodi da u ovoj školi svake godine održavaju predavanja u vezi s ovom temom.

- Kao škola smo preduzeli sve mjere da obezbijedimo djecu. Imamo svog školskog policajca koji se brine o bezbjednosti djece, dodaje Јovanović.

Borba protiv krijumčarenja i nelegalnog posjedovanja oružja biće i dalje jedan od prioriteta nadležnih policijskih službi, a da bi se nastavilo sa pozitivnom trendom, neophodno je da se uključe i sve strukture lokalne zajednice.