latinica  ћирилица
22/11/2018 |  10:40 ⇒ 10:52 | Autor: SRNA

Mondoloni: Pismom Makrona Vučiću zatvoreno pitanje incidenta

Ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni izjavio je da je pismom predsjednika Francuske Emanuela Makrona predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću u potpunosti zatvoreno pitanje incidenta u Parizu 11. novembra, na obilježavanju 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata.
Frederik Mondoloni (foto: rs.ambafrance.org) -
Frederik Mondoloni (foto: rs.ambafrance.org)

Mondoloni je potvrdio da Makronovo pismo Vučiću nije protokolarno i da je upućeno samo Srbiji i prijateljskom srpskom narodu.

On je ponovio da je odnos prema Srbiji na obilježavanju stogodišnjice Velikog rata bio "za žaljenje" i zahvalio Vučiću što je pozitivno reagovao na prve zvanične reakcije nakon onog što se dogodilo u Parizu.

Odgovarajući na pitanje može li se Makronovo pismo tumačiti i kao izvinjenje, Mondoloni je odgovorio da je u svakom slučaju bilo reakcija i da je on o tome govorio već 12. novembra ujutro u svojstvu ambasadora Francuske i u svoje lično ime.

"To je bila zvanična reakcija. Konsultacije su se nastavile, a zatim ovo pismo u potpunosti zatvara to pitanje i pokazuje našu želju da zajedno sa Srbijom pripremamo budućnost. Predsednik Vučić i vlasti Srbije takođe su reagovale pozitivno na naše prve reakcije i ja im na tome zahvaljujem. Odmah nakon incidenta od 11. novembra, koji je za žaljenje", rekao je ambasador Francuske za RTS.

Mondoloni je rekao da je predstojeća posjeta Makrona Srbiji, 5. i 6. decembra jako važna i naglasio da je to prva posjeta jednog predsjednika Francuske Srbiji poslije 17 godina.

"To pokazuje našu volju da se iznova angažujemo, veoma snažno u Srbiji i u regionu. Naša volja je da još više razvijamo naše partnerstvo na političkom, kulturnom i ekonomskom planu. To je za nas veoma značajna poseta za koju želimo da bude upečatljiva za naše strateško partnerstvo", istakao je Mondoloni.

On je naveo da će jedna od tema o kojoj će biti riječi biti i dijalog Beograda i Prištine, te poručio da Francuska nedvosmisleno podržava težnju Srbije da se priključi EU.