latinica  ћирилица
22/11/2018 |  12:07 ⇒ 16:05 | Autor: SRNA

Košarac: Dosadašnja vlast na nivou BiH po mjeri stranaca

Član Predsjedništva SNSD-a i izabrani poslanik te partije u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Staša Košarac izjavio je za Srnu da je u protekle četiri godine vlast na nivou BiH svaki dan izražavala svoje anomalije i nakaradnost, s obzirom na činjenicu da je njena struktura bila onakva kakvu su željeli stranci.
Staša Košarac (Foto: http://vijesti.ba) -
Staša Košarac (Foto: http://vijesti.ba)

Komentarišući činjenicu da od januara prošle godine pa do danas Agencijom za javne nabavke BiH rukovodi Đenan Salčin, vršilac dužnosti direktora Agencije, Košarac je istakao da je primjena Zakona o javnim nabavkama BiH veoma važna, jer je ona osnova za privredni i svaki drugi razvoj zemlje.

"Evidentno je da su političke strukture koje su participirale u Savjetu ministara imale politički uticaj na jednu vrlo važnu aktivnost u BiH", rekao je Košarac, dodajući da to nije jedini slučaj i da na nivou BiH ima direktora kojima su istekli mandati, ali ih je štitila politička struktura na nivou zajedničkih institucija jer su imali politički uticaj.

On je naglasio da nije bilo političke spremnosti da se pitanja imenovanja direktora kvalitetno rješavaju i dodao da pretpostavlja da je sličnih primjera bilo i kod drugih zapošljavanja u zajedničkim institucijama BiH.

"Danas imamo situaciju da je vrlo jasno izražen politički stav - izvršiće se analiza svih onih koji su radili u protekle četiri godine, pogotovo kadra koji je dolazio iz Republike Srpske i ispunjavao kvotu kadra iz Srpske. To je proces u kojem ćemo i te kako voditi računa o patriotskom odnosu prema Srpskoj i njenim institucijama i značaju za naš narod i Republiku Srpsku", rekao je Košarac koji je u proteklom četvorogodišnjem mandatu bio šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Poslanik SNSD-a u odlazećem sazivu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je ranije da je BiH u samom vrhu zemalja koje se sa nepoštovanjem odnose prema Zakonu o javnim nabavkama, koji direktno utiče na djela korupcije.

Prema njenim riječima, zbog ovoga je potrebno sagledati koji su to problemi u primjeni postojećeg zakona, te da li i i šta je potrebno u njemu promijeniti.

"Godinama su javne nabavke jedna od najznačajnijih primjedaba Kancelarije za reviziju institucija BiH zbog neuvažavanja preporuke revizije u vezi sa ovim problemom", podsjetila je Majkićeva.

Ističući da su javne nabavke ključni razlog za sumnju na veliki broj djela korupcije, Majkićeva je konstatovala da bi bilo logično da se nadležne institucije BiH ozbiljno pozabave ovim pitanjem.

Član Predsjedništva Udruženja građana "Tender" Rajko Kecman izjavio je za Srnu da je problem BiH Zakon o javnim nabavkama koji je pun propusta i koji je izvor korupcije i da je "najmanje važno" ko rukovodi Agencijom za javne nabavke BiH.