latinica  ћирилица
22/11/2018 |  12:07 ⇒ 17:49 | Autor: RTRS

Premijera lutkarske predstave "Doživljaji mačka Toše"

U Dječijem pozorištu Republike Srpske u Banjaluci premijerom lutkarske predstave "Doživljaji mačka Toše", po tekstu Branka Ćopića, sutra će biti otvorena 63. sezona. Režiju, scenografiju i dizajn svjetla potpisao je Aleksandar Pejaković.

Reditelj predstave Aleksadar Pejaković kaže njegov izbor bili su baš "Doživljaji mačka Toše, jer se vodio piščevom izjavom da mu je to najdraže djelo. Ćopićeva djela imaju veliki značaj i šalju duboke poruke djeci, kaže Pejaković.

- Mi smo pokušali da se bavimo ljenjošču, pokušali smo da djeci pokažemo koje to nestašluke i oni imaju dok odrastaju kada izbjegavaju svoje obaveze, a koje prolazi i mačak Tošo, a i on na kraju postane moralan, rekao je Aleksandar Pejaković, reditelj.

Direktor Dječijeg pozorišta Republike Srpske Ljiljana Labović Marinković rekla je da su Ćopićeva djela najizazovniji dramski predložak.

"Danas smo pred novim izazovom, da publici predstavimo, osim tekstova čiji su autori naši domaći pisci, svakako i da afirmišemo naše mlade snage u teatru", rekla je Marinkovićeva.

Naslovnu ulogu, mačka Tošu glumi upravo mladi glumac, student treće godine Akademije umjetnosti u Banjaluci Anando Čenić.

- Ovo će mi biti značajno iskustvo, jer na Akademiji učimo prevenstveno dramsku glumu. Predstava mi je veliki izazov, jer se prvi put susrećem sa lutkarskom predstavom, rekao je on.

Premijera predstave "Doživljaji mačka Toše" biće odigrana sutra sa početkom u 18 časova. Pored Ananda Čenića igraju i Svjetlana Andrić, Đurđa Vukašinović, Dragan Banjac i Željko Milićević.