latinica  ћирилица
22/11/2018 |  13:18 ⇒ 19:29 | Autor: RTRS

Banjaluka u najužem izboru za "Evropsku prestonicu kulture 2024."

Grad Banjaluka ušla je u uži izbor za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine, objavljeno je na zvaničnom sajtu Evropske komisije.

U uži izbor, pored Banjaluke, ušao je i Mostar, kao i grad Bodo u Norveškoj.

Ovi gradovi do kraja ljeta 2019. godine moraju završiti svoje prijave.

Panel nezavisnih stručnjaka ponovno će se sastati u drugoj polovini 2019. godine da bi dao svoju konačnu preporuku o Evropskoj prestonici kulture 2024.

Ovim izborom otpali su Srebrenica i Tirana, koji su takođe konkurisali za Evropsku prestonicu kulture 2024.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da ovo priznanje pokazuje kapacit grada i da je ekipa koja je radila na pripremi aplikacije sposobna da iznjedri ovakav projekat i kvalifikuje se na evropskom nivou.

On je istakao da je to rezultat rada i truda gradske administracije i banjalučke kulturne scene u proteklih više od godinu dana, te naglasio da su u ovom izboru vrednovane ideje i kvalitet, a ne nešto drugo.

- Grad koji je u određenim krugovima smatran favoritotom - Tirana, nije ni prošao dalje, iako ima najveći finansijski kapacitet - rekao je Radojičić novinarima.

On je naveo da će u narednih godinu dana Uprava grada dorađivati aplikaciju, ukoliko bude primjedbi Evropske komisije.

- Prošli smo u finale i imamo godinu dana da dalje radimo na projektu Evropske prijestonice kulture 2024. godine - dodao je Radojičić.

On je podsjetio da je formiran tim za aplikaciju projekta "Evropska prijestonica kulture Banjaluka 2024", te da je u martu prošle godine gradska Skupština donijela odluku o kandidaturi.

- Godinu i po dana se radilo na projektu, a rezultat toga je usvojena Strategija kulture grada za narednih 10 godina i naša knjiga aplikacija "Suprotnosti se privlače" - rekao je Radojičić.

On je zahvalio i mlađim partnerima gradovima Bihaću i Јajcu, koji sa nekoliko projekata učestvuju u aplikaciji zajedno sa Banjalukom.

Više informacija pogledajte na ovom linku.