latinica  ћирилица
29/11/2018 |  16:17 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Završen najmoderniji GP u BiH, čeka se gradnja mosta na Savi

Završena je izgradnja novog graničnog prelaza i carinskog terminala u Gradišci, vrijednog više od 14 miliona maraka.

Iako je riječ o najvećem i najmodernijem objektu te vrste u BiH, na njegovo puštanje u rad sačekaće se još neko vrijeme, a punu funkciju dobiće tek nakon izgradnje novog mosta na Savi.

Izgradnja novog graničnog prelaza i carinskog terminala, koji se nalaze na kraju autoputa Banjaluka – Gradiška, trajala je 19 mjeseci.

Prostire se na više od pet hiljada kvadratnih metara, a osim objekata za carinske kontrole i kontrole putnika, sadrži i restoran, špediterske blokove, sanitarne objekte i saobraćajnu infrastrukturu.

Novi granični prelaz ima šest ulaznih i izlaznih traka, 70 parking mjesta za teretna motorna vozila i šlepere na ulazu u BiH i još 30 na izlazu. Sagrađeno je 9 objekata, koji su opremljeni najmodernijom opremom i 15 kontrolnih kabina.

Iako će u punom kapacitetu profunkcionisati tek nakon izgradnje novog međudržavnog mosta, carinski terminal mogao bi biti otvoren i ranije. To, prije svega, zavisi od izgradnje obilaznice oko Gradiške, ukupne dužine oko 10 kilometara, kaže načelnik opštine Zoran Adžić. Za novu saobraćajnicu, koju bi koristila uglavnom teretna vozila, potrebno je oko 10 i po miliona maraka.

- Uvjeren sam i imam obećanja, da će se maksimalno uključiti i Vlada i resorno ministarstvo, ali imamo uvjeravanja i putem Savjeta ministara, koji bi uskoro trebalo da bude konstituisan, da bi mogli da krenemo u realizaciju početkom proljeća i te obilaznice - napominje Adžić.

Kada novi prelaz i terminal budu pušteni u promet, biće riješen i veliki problem stanovnika Gradiške, saobraćajne gužve, obzirom da se postojeći granični prelaz nalazi u centru grada.

Osim što će smanjiti saobraćajne gužve i olakšati život mještanima, u opštinskom rukovodstvu novi prelaz vide i kao veliku razvojnu šansu. Namjera je da na 400 hektara zemljišta, u neposrednoj blizini bude izgrađena slobodna ekonomska zona.

- Mi, kao lokalna uprava, već smo počeli niz aktivnosti na izmjeni prostorno-planske dokumentacije opštine Gradiška, iz razloga što se to, po tradiciji, pokazalo, da na granicama EU i zemalja koje nisu članice, obično su se razvijale velike slobodno ekonomske zone - ističe načelnik opštine Gradiška.

Koristi od toga imala bi, ne samo Gradiška, nego i cijela Republika Srpsk i BiH, uvjerava Adžić. Prema posljednjim informacijama iz Ministarstva transporta i komunikacija BiH, rok za završetak tenderske procedure za novi most na Savi je 7. decembar, kada bi trebalo da budu otvorene pristigle ponude. Ako sve bude prošlo bez problema, u Gradišci se nadaju da bi most mogao da bude završen za oko tri godine.