latinica  ћирилица
30/11/2018 |  10:31 ⇒ 12:38 | Autor: RTRS

Trebinje: Promovisana knjiga "Hercegovački nokaut" Šćepana Aleksića

U trebinjskoj Narodnoj biblioteci promovisana je knjiga "Hercegovački nokaut" književnika i publiciste Šćepana Aleksića iz Bileće.

Ovo je najnovija, osma Aleksićeva knjiga po redu, a Hercegovina i Hercegovci su njegov nepresušni izvor literarne inspiracije.

Knjigu "Hercegovački nokaut" čini 12 pripovijedaka u kojima Aleksić donosi priče o sudbinama hercegovačkih iseljenika, koji su seleći se iz zavičaja, mjesto pod suncem tražili širom svijeta. Među njima je najviše onih, koji su odlazili u obećanu zemlju- Ameriku, za koju Aleksić kaže da je zemlja svakog dobra, ali i svakog zla.

- Ovo su sudbine koje bi mogle da stanu u stotinu romana, a ne jedan, jer hercegovačkih iseljenika je svuda po svijetu. Uvijek kažem Hercegovina je zemlja, koja cijeli svijet naseli, a sebe ne raseli, rekao je Aleksić.

U prepoznatljivom stilu, sa istančanim osjećajem za detalj i humor, Aleksićevo najnovije djelo prati različite ljudske sudbine i sjećanja, jer centralna tema su zapravo seobe Hercegovaca.

- Šćepan je osednut hercegovačkim temama, ali je pokazao da možda najbolje stranice ispisuje kada se udalji od nje, naglasio je Lazar Gnjato-potpredsjednik odbora SPKD "Prosvjeta", Bileća.

Knjiga neobičnog naziva dobila je ime po istoimenoj priči, koja je sačuvana do današnjih vremena. To je priča o Hercegovcu , a hercegovački nokaut obara s nogu. Tako je junak ove priče prvi put u Americi vidio boks, pa je i sam poželio da snagu u ringu odmjeri sa američkim šampionom. Na iznenađenje čitalaca, hercegovačka pesnica odnijela je pobjedu.