latinica  ћирилица
01/12/2018 |  11:47 ⇒ 11:48 | Autor: SRNA

Linta: Presuda - još jedno ruganje srpskim žrtvama

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je da oslobađajuća presuda bivšem komandantu tzv. Armije BiH Naseru Oriću za ratne zločine nad Srbima u Srebrenici predstavlja još jedno ruganje srpskim žrtvama i da cilj pravosuđa BiH nije kažnjavanje bošnjačkih ratnih zločinaca.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

"Presuda Oriću predstavlja još jedno ruganje srpskim žrtvama, jer je odavno poznato da samo ubijanje Srba nije kažnjivo. Očigledno je da cilj pravosuđa BiH nije kažnjavanje bošnjačkih ratnih zločinaca i da zbog toga Srbi ne mogu u Sarajevu da očekuju nikakvu pravdu", rekao je Linta.

On je ocijenio da je riječ o duboko nepravednoj, političkoj i očekivanoj odluci pravosuđa BiH čiji je cilj, kako je naveo, da oslobađa komandante bošnjačkih snaga koji su naredili ili lično počinili ratne zločine nad srpskim ratnim zarobljenicima i civilima.

Linta je napomenuo da je od januara 2016. godine, kada je pred Sudom BiH počelo suđenje Oriću, bilo potpuno jasno da je riječ o najobičnijoj farsi.

"Dobro je poznato da su vršeni nezapamćeni pritisci na svjedoke i da je Oriću koji je optužen za najteže zločine sud dozvolio da se potpuno slobodno kreće i utiče na svjedoke. Pored toga, posebno je sramotna činjenica da optužnicom nisu bili obuhvaćeni svi zločini koje su Orić i njegovi saborci počinili u desetinama srpskih sela oko Srebrenice i šire u srednjem Podrinju", istakao je Linta.

On je podsjetio da je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Orića samo za tri ubistva iako postoje dokumenti da je bio odgovoran za sve akcije u ratu na području Srebrenice.

Linta smatra sramotnim i to da je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine na čelu sa nekadašnjim tužiocem Vladimirom Vukčevićem vodilo istragu protiv Orića samo za tri ubistva, a ne za ratne zločine koji su počinjeni nad Srbima na području čitave opštine Srebrenica i šire u srednjem Podrinju.

Apelaciono vijeće Suda BiH oslobodilo je juče ratnog komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i pripadnika te vojske Sabahudina Muhića optužbi za ratne zločine nad Srbima u Srebrenici 1992. godine.

Orić i Muhić bili su optuženi da su u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba - Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.