latinica  ћирилица
01/12/2018 |  14:56 ⇒ 20:25 | Autor: RTRS

Dani Banje Vrućice

U Banji Vrućici kod Teslića do kraja godine očekuje se više od 225.000 noćenja, što je jedan od najboljih rezultata poslovanja do sada. Specijalizovana za oporavak i rehabilitaciju kardiovaskularnih bolesnika Banja Vrućica okupila je više od 200 ljekara iz te oblasti.

Na manifestaciji Dani Banje Vrućice biće upoznati sa novim preporukama za liječenje povišenog krvnog pritiska, koje su objavljene na Evropskom kongresu kardiologa u Minhenu.

Ljekari su primijetili da pacijenti sa kardiovaskularnim problemima koji su prošli procedure liječenja, oporavka i rehabilitacije, nedovoljno mijenjaju način života, čime rizikuju ponovno obolijevanje. Zbog toga se,kažu, što prije moraju uvesti nove preporuke evropskih ljekara za liječenje povišenog krvnog pritiska.

- Posvetiti promjeni načina života, znači prije nego što pacijenti počnu uzimati lijekove da poboljšamo tretman hipertenzije za 30 posto do 2025., a onaj dio koji se odnosi na Banju Vrućicu Teslić da poboljšamo mjere sekundarne prevencije i rehabilitacije, rekao je prof. dr Boško Vulić, nacionalni koordinator za prevenciju kardiovaskularnih bolesti u Republici Srpskoj.

Kardiolog internista Miodrag Ostojić naglasio je da je sistem vežbanja, pravilna ishrana i izbegavanje faktora rizika, a jedan od njih je pušenje, je nešto što doprinosi dugom i kvalitetnom životu.

U teslićkoj banji u korak sa modernim dostignućima svake godine uvode nove zdravstvene usluge . Zbog toga ljekari nesebično preporučuju banjski oporavak kardiovaskularnih bolesnika upravo u Banji Vrućici. Čine to i ljekari iz Hercegovine, iako su blizu mora i zdrave sredine,banju, kažu, ne može ništa da zamijeni.

- More nam je vrlo drago i svi ga koristimo, ali ove stručne stvari i profesionalne sa ovako izvanrednim profesionalnim timovima su nenadoknadive, smatra dr Zoran Pavlica iz iz Trebinja

Prepoznali su to i pacijenti i gosti, pa će Banja Vrućica i ove godina ostvariti rekordan broj noćenja.

Direktor ZTC Banja Vrućica Teslić Aleksandar Radošević naglasio je da očekuju približno isti nivo posjeta kao i prošle godine, nešto preko 225.000 noćenja, što je opet jedan od najboljih rezultata u istoriji Banje Vrućice.

- Nadam se da će ovaj trend ovdje da se nastavi, da se širi, u smislu uvođenja novih zdravstvenih i turističkih procedura a sve s ciljem da održimo ekonomiju Republike Srpske, da zadržimo stanovništvo ovdje, zaključio Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite.

Naredne godine Banja Vrućica ima u planu dva velika projekta: izgradnju restorana Kiseljak i izradu projekta za objekat sa novim spektrom zdravstvenih usluga.