latinica  ћирилица
03/12/2018 |  08:03 ⇒ 14:34 | Autor: SRNA

Nova svjedočenja o stradanju Srba u Brodu

Suđenje Alminku Islamoviću za zločine počinjene nad srpskim civilima u Brodu 1992. godine biće nastavljeno danas u Sudu BiH saslušanjem novih svjedoka Tužilaštva BiH.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Islamović je optužen da je kao pripadnik i komandir Vojne policije od marta do oktobra 1992. godine učestvovao u hapšenju, ubijanju, psihičkom i fizičkom maltretiranju civila srpske nacionalnosti koji su bili zarobljeni u podrumu stare stanice policije u tadašnjem Bosanskom Brodu i na stadionu "Polet".

Na teret mu je stavljeno odvođenje zarobljenih na prinudni rad, paljenje i pljačkanje njihove imovine, kao i uništavanje vjerskih, kulturnih i istorijskih spomenika.

Na ročištu održanom 19. novembra, vještak medicinske struke, neurolog u Kliničkom Centru u Banjaluci Duško Račić rekao je da je nemoguće da Velinko Trbić, koji je invalid 100 odsto, svjedoči u procesu koji se vodi protiv Islamovića.

Račić je rekao da je Trbić nepokretan i da je zavisan od tuđe njege i pomoći, zbog čega bi njegov dolazak u Sarajevo zahtijevao pomoć više lica što bi pogoršalo njegovo zdravstveno stanje i uzrokovalo dodatnu patnju i bol.

Nakon toga, tužilac Miroslav Јanjić pročitao je dva iskaza ovog svjedoka koje je dao 3. avgusta 2004. godine u Policijskoj stanici Čelinac i 6. decembra prošle godine u Tužilaštvu BiH.

U prvom iskazu Trbić je, između ostalog, rekao da su mu nakon zatvaranja u stadionu "Polet" Luka Јozić zvani Јukica i Alminko Islamović, uz batine, uzeli sav novac koji je imao.

Kasnije su, prema iskazu svjedoka, došli i drugi pripadnici vojne policije HVO-a koji su se "takmičili" ko će više udarati zarobljene srpske civile.

Trbić je naveo da je od silnih udaraca izgubio svijest i da se osvijestio pod tušem, te da je vidio da su njegovog prijatelja Zorana Popovića i dalje tukli.

Svjedok je naveo i da je išao na kopanje rovova, dodajući da je Popović bio pošteđen, jer se od posljedica batinanja žalio na bolove u bubrezima. Rekao je da ga po povratku u logor nakon trodnevnih radova na liniji nije zatekao u prostoriji u kojoj su bili zatvoreni.

Rečeno mu je da je Popović odvezen u Slavonski Brod na operaciju, dodajući da od tada više ništa ne zna o njemu.

On je naveo da je Islamović dolazio do svlačionice i tukao zatočenike, posebno Željka Opačka.

U iskazu koji je dao u Tužilaštvu BiH 2017. godine, pored ranije navedenog, dodao je da je Islamović u "Poletu" posebno tukao Branislava Narića, kojeg je zvao "vojvoda", te da su svi zatvorenici morali skočiti na noge i stati kod kreveta kada on uđe.

Opisujući izgled Islamovića, Trbić je naveo da je bio plav, nižeg rasta, ali jake građe, te da je nakon pogibije brata bio još agresivniji.