latinica  ћирилица
03/12/2018 |  08:45 ⇒ 12:24 | Autor: Agencije

Han u Beogradu sa Vučićem, a potom u Prištini

Evropski komesar za proširenje Јohanes Han razgovaraće danas u Beogradu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, potom odlazi u Prištinu.
Јohanes Han i Aleksandar Vučić - Foto: TANЈUG
Јohanes Han i Aleksandar VučićFoto: TANЈUG

Prema nezvaničnim informacijama, Han i Vučić trebalo bi da razgovaraju o evropskim integracijama i problemima u odnosima Beograda i Prištine poslije uvođenja taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH.

Vučić bi poslije sastanka trebalo da se obrati javnosti, javili su beogradski mediji.

Iz Evropske komisije najavljeno da će Han tokom posjete Prištini pozvati vlasti da povuku odluku o uvođenju taksi od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH.

"Evropski komesar će ponoviti stav EU u kojem se poziva na povlačenje ove odluke i naglašava potreba za pobošljanjem dobrosusjedskih odnosa i saradnje u regionu", navodi se u saopštenju.

Han će se tokom posjete Prištini sastati sa predsjednikom samoproglašnog Kosova Hašimom Tačijem, predsjednikom parlamenta Kadrijem Veseljijem, premijerom Ramušom Haradinajem, te predstavnicima opozicije.

Poslanici Srpske liste od juče se nalaze u zgradi parlamenta u Prištini, gdje čekaju da se sastanu sa Hanom.

Poslanici žele da upoznaju Hana o situaciji na Kosovu i Metohiji i potencijalnoj humanitarnoj krizi sa kojom će se suočiti srpski narod zbog uvođenja stoprocentnih taksi na robu iz centralne Srbije i BiH.

Srpski poslanici su prespavali parlamentu samoproglašenog Kosova, jer se tokom jučerašnjeg dana nije znalo ili, kako izvori Blica kažu, držalo se u tajnosti vrijeme Hanove posjete.