latinica  ћирилица
03/12/2018 |  10:42 ⇒ 12:42 | Autor: SRNA

Čubrilović: Osigurati stalnu brigu i podršku osobama sa invaliditetom

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas, povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, da je Srpska u zakonodavnom procesu kada je riječ o ovoj kategoriji građana donijela pozitivna zakonska rješenja usklađena sa konvencijama UN i evropskom praksom, ali da kontrolni organi moraju pojačano da prate njihovo sprovođenje.
Nedeljko Čubrilović - Foto: RTV Slobomir
Nedeljko ČubrilovićFoto: RTV Slobomir

"Položaj osoba sa invalididetom u Repubici Srpskoj nije na zavidnom nivou, ali se institutucije trude da se taj položaj unaprijedi, posebno kada je riječ o uključivanju osoba sa invaliditetom u društvene procese", naveo je on.

Čubrilović je napomenuo da je, nažalost, još niska stopa zaposlenosti osoba sa invaliditetom, iako je upravo to osnovni preduslov da se ti ljudi osjećaju vrijednim, korisnim i potrebnim zajednici.

"Upravo na tom pitanju moramo svi zajedno da radimo mnogo u narednim godinama", istakao je Čubrilović.

Čubrilović je dodao da je potrebno osigurati stalnu brigu i podršku osobama s invaliditetom, posebno kroz njihovo radno osposobljavanje i uključivanje u normalan život, saopšteno je iz parlamenta Srpske.

"Svako u svom kapacitetu treba da učini sve da osobe s invaliditetom ne budu zanemarene, da im se prije svega omogući pristupačnost objektima, gradskom prevozu, ali i edukacija, zapošljavanje i veća podrška. Humanost društva mjeri se prema odnosu koje ima prema takozvanim ranjivim kategorijama stanovništva, a siguran sam da smo mi zrelo, odgovorno i humano društvo koje će znati na pravi način da odgovori na probleme svih svojih građana", zaključio je Čubrilović.