latinica  ћирилица
03/12/2018 |  11:20 ⇒ 11:42 | Autor: SRNA

Slom izraelske "Čelične kupole"?

Vojni portali tvrde da razlog ostavke izraelskog ministra odbrane Avigdora Libermana nije "popustljiva politika" Vlade Izraela prema "Hamasu", već slom protivraketnog sistema "Čelična kupola", koji nije mogao da zaustavi projektile te islamske organizacije.

List "Militari voč" tvrdi da je od nekoliko stotina raketa ispaljenih iz pravca Gaze "Čelična kupola" uspjela da presretne tek šezdesetak, što je dovelo do smrti i ranjavanja civila i vojnika u Izraelu.

Mada su rakete ispaljivane sa "primitivne konstrukcije" i imaju domet od tridesetak kilometra, kako tvrde vojni analitičari, većinu njih izraelski protivvazdušni sistem nije uspio da zaustavi.

"Čelična kupola" je, prema svim karakteristikama, veoma skup i složen sistem, ali je uspio da neutrališe tek 20 odsto "Hamasovih" raketa.

Vojni sajtovi tvrde da je Liberman prvi upoznat o toj činjenici i da je izlaz pronađen u navodnom nezadovoljstvu ministra zbog primirja sa "Hamasom", a da vrh Izraela ne želi da govori o problemima sa "Čeličnom kupolom".

Izraelska vojska važi sa izuzetno obučenu i tehnički opremljenu armiju, pa su tvrdnje o neefikasnosti protivraketnog sistema - iznenađenje.

Vojni analitičari postavljaju pitanje šta će se desiti u slučaju da Iran počne da koristi svoje moderne rakete protiv Izraela, kada ni mnogo primitivnije "Hamasove" projektile izraelski sistem nije zaustavio?

Da su pripadnici "Hamasa" nastavili da ispaljuju rakete, odnosno da Izrael nije isposlovao prekid vatre, pitanje je kako bi se stvari odvijale i koliko bi bilo još žrtava i u samom Izraelu, procjenjuju vojni analitičari.

U međuvremenu, izraelski premijer Benjamin Netanjahu nastoji da spasi Vladu i nađe novu stabilnu većinu u parlamentu Izraela.

Istovremeno, Izrael mora da riješi problem "Čelične kupole", tvrde vojni portali.