latinica  ћирилица
03/12/2018 |  11:52 ⇒ 13:37 | Autor: SRNA

I. Sarajevo - Plate za zaposlene u Bolnici "Srbija"

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić postigao je danas dogovor sa predstavnicima sindikata i rukovodstva Bolnice "Srbija" u Istočnom Sarajevu o načinu isplate neisplaćenih plata, doprinosa i obaveza po drugim osnovama.
Bolnica, Istočno Sarajevo - Foto: RTRS
Bolnica, Istočno SarajevoFoto: RTRS

- Danas je isplaćena jedna plata, do srijede, 5. decembra u podne, biće isplaćena još jedna, a dogovorili smo se da za sutra najavljeni štrajk bude pomjeren za srijedu, ako bude potrebno njegovo održavanje, ali mislim da neće - rekao je Bogdanić novinarima nakon sastanka.

Napomenuo je da je dogovoreno i da novembarska plata bude isplaćena do kraja decembra.

- Dobio sam čvrste garancije da će plata biti isplaćena - rekao je Bogdanić, napominjući da su učesnici sastanka uspjeli da postignu dogovor i prevaziđu poteškoće i nesporazume.

On je najavio da će do kraja mjeseca biti isplaćene nadoknade u iznosu od 300.000 maraka koje nisu vezane za platu, a to su jubilarne nagrade, prevoz, nadoknada za smrt člana porodice ili rođenje djeteta i slično.

Prema njegovim riječima, dogovoreno je i da se naredne godine rješavaju zaostale obaveze koje su po tom osnovu nastale i za radnike koji su bili korektni i nisu tužili svoju ustanovu.

- Protekli su neki rokovi, pa bi se to moglo smatrati zastarjelošću, ali trudili smo se da svi radnici budu obuhvaćeni, pa i oni koji su otišli u penziju, jer je ta obaveza ostala prema njima - rekao je Bogdanić.

Ministar je dodao da je dogovoreno da do sredine februara naredne godine počnu razgovori o načinu rješavanja problema poreza i doprinosa, ističući da je to prioritet Vlade Republike Srpske.

Predsjednica Sindikata doktora Sarajevsko-romanijske regije Tatjana Јovičić ocijenila je da je razgovor bio konstruktivan i da je sindikat zadovoljan zaključcima, jer je dobio čvrste garancije i termine.

Ona je podržala zaključak da se, umjesto do sada planiranih 160.000 maraka, u isplaćivanje dugova radnicima po drugim osnovama osim plate, usmjeri 300.000 KM.

- Dogovorili smo se da dvije neto plate budu isplaćene do sutra u 12 časova, za kada je najavljen štrajk. Da bismo bili potpuno sigurni da će i ta druga plata biti isplaćena, napravili smo kompromis i dogovorili se da štrajk pomjerimo za 5. decembar u 12 časova. Očekujem da ćemo ga tada zvanično odgoditi - rekla je Јovičićeva.

Izrazila je nadu da će svi poštovati današnji dogovor i da će 5. decembra u 12 časova moći potpuno obustaviti štrajk.

Direktor Bolnice Goran Todorović izrazio je zadovoljstvo današnjim dogovorom i rekao da očekuje da će on biti realizovan.

- Menadžment će dati punu podršku i nastojati da sve tehničke i druge stvari koje se od nas očekuju uradimo na vrijeme i kako treba - rekao je Todorović.

Štrajkački odbor Bolnice "Srbija" ranije je najavio štrajk, ako radnicima ne budu isplaćene plate za septembar i oktobar sa doprinosima i doprinosi za avgust.