latinica  ћирилица
03/12/2018 |  11:53 | Autor: SRNA

NVO: Međunarodna zajednica da spriječi kršenje ljudskih prava Srba na KiM

Nevladine organizacije iz srpskih sredina na Kosovu i Metohiji uputile su otvoreno pismo međunarodnoj zajednici u kojem iskazuju ozbiljnu zabrinutost povodom kršenja ljudskih prava Srba na Kosovu i Metohiji i pozivaju međunarodnu zajednicu da preduzme mjere da se to spriječi.
Kosovo - Foto: RTRS
KosovoFoto: RTRS

Nevladine organizacije su istakle da nedavna odluka Vlade /samoproglašenog/ Kosova da uvede 100 odsto poreza na robu iz centralne Srbije i BiH ima ogroman negativan uticaj na srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji.

"Srbi su lišeni mnogih osnovnih nutritivnih namirnica, kao i adekvatnih medicinskih usluga i neophodnih lijekova. Kako se kriza namirnica i medicinskih usluga kontinuirano pogoršava, žene, djeca, starci i bolesnici su najviše ugroženi", upozorilo je 17 nevladinih organizacija.

U pismu se navodi da jučerašnja odluka o zabrani ulaska na Kosovo i Metohiju Uniji žena sa Vračara, čiji je cilj bio da distribuišu humanitarnu pomoć ženama i bebama, predstavlja zloupotrebu moći Vlade samoproglašenog Kosova sa namjerom da diskriminiše srpsku zajednicu kako bi ostvarila političke ciljeve.

Udruženje žena sa Vračara organizovalo je posjetu sjeveru Kosova i Metohije s namjerom da uruči pelene, kreme za porodilje i njihove bebe, kao i bebi odjeću.

Carina samoproglašenog Kosova proglasila je Uniju žena sa Vračara za "unutrašnju prijetnju bezbjednosti Kosova".

U otvorenom pismu nevladinih organizacija naglašeno je da odluka Vlade u Prištini doprinosi postojećim tenzijama i mogućoj eskalaciji sukoba na Kosovu i Metohiji, te ukazano da je neophodno da se ukine odluka o povećanju taksi, kao i da se obje strane vrate pregovorima, kako bi se spriječila potencijalna eskalacija humanitarne i bezbjednosne krize.

"Na osnovu Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, Međunarodnog sporazuma o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, Konvencije o eliminaciji diskriminacije protiv žena, kao i Agende za žene, mir i bezbjednost, pozivamo međunarodnu zajednicu da preduzme adekvatne mjere kako bi spriječila dalje kršenje ljudskih prava i korišćenje ugroženih grupa u političke svrhe", navodi se u otvorenom pismu.

Pismo su potpisale nevladine organizacije iz "Kolo srpskih sestara", "Kosovski razvojni centar" i "Meridijan" iz Zubinog Potoka, "Centar za mir i toleranciju", "Savez udruženja žena" i "Unija poslodava sa Kosova" iz Zvečana, "Pronađimo sebi put" iz Leposavića i "Santa Marija" i "Poslovni centar" iz Gračanice.

Potpisnici su i nevladine organizacije "Žensko pravo"," Omladinski edukativni klub Sinergija", "Centar za baznu rehabilitaciju", "Centar za orijentaciju društva", "Centar za zastupanje demokratske kulture", "Humani centar Mitrovica", "Svet anđela" i "Omladina Јazas" iz sjevernog dijela Kosovske Mitrovice.