latinica  ћирилица
03/12/2018 |  12:20 ⇒ 12:20 | Autor: RTS

Јelisejska palata potvrdila Makronov dolazak u Srbiju

Јelisejska palata zvanično je najavila posjetu predsjednika Emanuela Makrona Srbiji, 5. i 6. decembra, a pojedini francuski mediji pišu o toj posjeti, uz ocjenu da je njen cilj – osnaživanje prijateljstva između Pariza i Beograda.
Makron i Vučić, arhiv - Foto: TANЈUG
Makron i Vučić, arhivFoto: TANЈUG

Na sajtu francuskog Predsjedništva objavljeno je da će predsjednik Makron otputovati u srijedu po podne, kada otpočinje zvaničnu posjetu Srbiji, dok je četvrtak planiran kao drugi dan njegove posjete Srbiji.

Predsjednik Francuske od posjete Beogradu nije odustao ni zbog demonstracija i nereda posljednjih dana na ulicama Pariza, zbog kojih je, inače, francuski premijer Eduar Filip otkazao putovanje u Poljsku gdje je trebalo da učestvuje na samitu posvećenom klimi.

Dnevnik 20 Minit navodi da su se odnosi između dvije zemlje pogoršali 11. novembra ove godine, na ceremoniji povodom obilježavanja vijeka od kraja Velikog rata u Parizu, i to zbog propusta u protokolu, te dodaje da su se nakon toga mnogi Srbi "usprotivili Makronovoj posjeti Beogradu".

"Mnogi Srbi su poslije tog događaja istakli da je njihova zemlja imala najviše stadalnika u odnosu na broj svojih stanovnika u Prvom svetskom ratu, boreći se prije svega rame uz rame sa Francuzima na Istočnom frontu", piše francuski dnevnik.

U tekstu se navodi i da je odbijanje Francuske aprila 2017. da Beogradu izruči Ramuša Haradinaja, koga srpsko pravosuđe krivično goni zbog ratnih zločina iz vremena sukoba na Kosovu 1998-1999, "već probudilo među Srbima antifrancuska osećanja, mada u manjoj mjeri".

Dodaje se da mnogi Srbi nisu Francuskoj oprostili ni to što je učestvovala u zapadnoj vazdušnoj kampanji 1999. čiji je cilj bio okončanje sukoba na Kosovu i primoravanje srpskih vlasti da povuku trupe iz svoje južne pokrajine.

"Ta operacija na čelu sa NATO ostaje duboko poniženje za mnoge Srbe. Ovo zahlađenje u odnosima praćeno je i slabljenjem ekonomskih veza", ocjenjuje list.

List istovremeno ukazuje da je riječ o prvoj posjeti jednog šefa francuske države otkako je Srbiju posjetio Žak Širak, 2001. godine, nekoliko mjeseci nakon pada Slobodana Miloševića.