latinica  ћирилица
03/12/2018 |  12:59 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

U srijedu redovna i posebna sjednica Parlamenta Srpske

U srijedu, 5. decembra, biće nastavljena konstitutivna sjednica Narodne skupštine, na kojoj bi trebalo da budu izabrani potpredsjednici parlamenta. Potom će biti održana i prva posebna sjednica. Biće birani delegati za Dom naroda BiH i Vijeće naroda Srpske, i razmatran Prijedlog zakona o republičkoj upravi, kojim bi bila reorganizovana Vlada Republike Srpske.

U skupštini je održan i sastanak mandatara Radovana Viškovića sa Nezavisnim demokratskm klubom.

Mada su konsultacije za sastav nove vlade zvanično završene, mandatar Radovan Višković razgovarao je sa članovima nedavno formiranog Nezavisnog demokratskog kluba. Interesovali su se kako će izgledati nova vlada i da li će tu biti mjesta i za njih?

"Za sve ima mjesta u vladi. Јa sam mandatar, koji je spreman da razgovara sa svima i svi će naći svoje mjesto, prema tome, 16 ministarstava, 16 partija, nikakav problem. Kako sam danas čuo, ima najava da će biti još nekih klubova, pa možda ću i s njima razgovarati u narednim danima", rekao je Višković.

Јedno je sigurno - prioritet nove vlade biće privreda, ekonomija i razvoj realnog sektora - kaže Spomenka Stevanović. 

"Insistirali smo da što prije počne povlačenje konkretnih mera u pravcu razvoja realnog sektora, poreskih rasterećenja", izjavila je Spomenka Stevanović. 

A kako će izgledati nova vlada još se ne zna. Prvo je potrebno reorganizovati – Zakonom o republičkoj upravi, koji će poslanici razmatrati u srijedu. Višković je ponovio da bi pojedina ministarstva trebalo razdvojiti, jer pokrivaju više resora. 

"Pojedina ministarstva su preglomazna. Imamo ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, zdravlja i socijalne zaštite.. Cilj nam nije više ministarstava, nego prekompozicija", dodao je Višković.

Nova vlada djelovaće u pravcu izmjene Ustava Republike Srpske. Između ostalog, potrebno je precizno definisati ulogu Vijeća naroda, jer često, kaže Višković, dolazi do zloupotreba. Višković je rekao da je kandidat SNSD-a za potpredsjednika Narodne skupštine Željka Stojičić.