latinica  ћирилица
03/12/2018 |  13:44 ⇒ 16:28 | Autor: SRNA

Guteres o klimatskim promjenama: Pitanje života ili smrti

Generalni sekretar UN Antonio Guteres rekao je danas da je svijet "u velikom problemu zbog klimatskih promjena" na početku konferencije o ovoj temi u Poljskoj.
Antonio Guteres (Foto: qasioun.net / Anadolu Agency) -
Antonio Guteres (Foto: qasioun.net / Anadolu Agency)

"Za mnoge ljude, regione i države, ovo je već pitanje života i smrti", rekao je Guteres predstavnicima skoro 200 država koje učestvuju u ovom godišnjem skupu.

Konferencija se ove godine održava u poljskom gradu Katovice.

Guteres je rekao da svijet i dalje "ne čini dovoljno da bi spriječio nepovratni i katastrofalni poremećaj klime", prenijela je DPA.

On je naglasio značaj kolektivne privrženosti "većoj akciji i većoj ambiciji" radi sprečavanja "globalnog klimatskog haosa".

U naredne dvije sedmice delegati će raditi na izradi pravila za realizaciju Pariskog klimatskog sporazuma iz 2015. godine.

Veći dio napora usmjeren je na obustavljanje emitovanja gasova, zbog kojih se planeta sve više zagrijava, prvenstvneno ugljen-dioksida.

Guteres je naglasio da je situacija ozbiljna i da nema dovoljno vremena za "neograničene pregovore" o ovom pitanju. On je napomenio da naučna istraživanja sugerišu da bi do 2030. godine, zagrijavanje Zemlje moglo da dostigne 1,5 stepni Celzijusa.