latinica  ћирилица
03/12/2018 |  13:44 ⇒ 16:14 | Autor: SRNA

Srpska ima zvaničan stav o NATO

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas da Srpska ima zvanični stav kada je riječ o članstvu BiH u NATO.
Nedeljko Čubrilović - Foto: SRNA
Nedeljko ČubrilovićFoto: SRNA

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u oktobru prošle godine Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske, kojom se definiše neutralnost Republike u odnosu na postojeće vojne saveze.

Generalni sekretar NATO Јens Stoltenber rekao je da očekuje da ministri inostranih poslova Sjeveroatlantskog saveza na sutrašnjem ministarskom sastanku, odobre BiH da pošalje prvi Godišnji program za početak primjene Akcionog plana za članstvo u NATO.

- Moramo sačekati i vidjeti da li će vlasti BiH iskoristiti priliku. BiH već ima MAP, sada samo pokazujemo da smo spremni da prihvatimo njihov godišnji program, a oni će donijeti odluku da li će to uraditi - izjavio je Stoltenberg na konferenciji za novinare danas u Briselu.

Prema njegovim riječima, Godišnji program je bitan instrument koji pomaže da BiH sprovede političke, ekonomske i odbrambene reforme.