latinica  ћирилица
03/12/2018 |  15:11 ⇒ 15:48 | Autor: SRNA

Zvaničnici čestitali Јevrejima Hanuku

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je čestitku predsjedniku Јevrejske zajednice u BiH Јakobu Finciju i svim Јevrejima u BiH, povodom praznika Hanuka.
Milorad Dodik i Željka Cvijanović (Ilustracija: RTRS) -
Milorad Dodik i Željka Cvijanović (Ilustracija: RTRS)

"Poštovani gospodine Finci, Vama lično i svim Јevrejima u BiH upućujem najiskrenije čestitke povodom jevrejskog praznika Hanuka. Neka Vas svjetlost praznika obasja toplinom ljubavi, nadom i radošću", ističe se u čestitki.

Dodik je svim Јevrejima u BiH poželio da predstojeće praznične dane proslave u krugu porodice i prijatelja, u miru, sreći i blagostanju i da praznični dani donesu dobro raspoloženje, mir i zdravlje i svu radost zajedničkog okupljanja, saopšteno je iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Čestitku Јevrejima povodom Hanuke uputila je i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

"Upućujem vam iskrene i srdačne čestitke povodom velikog jevrejskog praznika Hanuke, sa željom da predstojeće praznične dane proslavite u krugu porodice i prijatelja, u miru, sreći i blagostanju. Neka je radosna Hanuka", navodi se u čestitki.

Hanuka ili praznik svjetlosti slavi se osam dana. Običaj je da se svake večeri u menori /osmokrakom svjećnjaku/ pali po jedna svijeća.

Ovaj praznik slavi se u znak sjećanja na trogodišnji oslobodilački rat i oslobođenje Јerusalima 165. godine prije nove ere, kada je "ponovo upaljeno kandilo, a idoli izbačeni iz hrama".