latinica  ћирилица
03/12/2018 |  17:15 | Autor: SRNA

Đurić: Takozvana vojska Kosova - prijetnja regionu

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da je najava formiranja takozvane kosovske vojske do sada najveća prijetnja miru i bezbjednosti u regionu.
Marko Đurić - Foto: RTRS
Marko ĐurićFoto: RTRS

"Osnivanje te nelegalne formacije ugrozilo bi sve što se do sada postiglo u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine", naveo je Đurić.

Đurić je napomenuo da bi ta vojska bila formirana protiv Srbije i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i da se to ne može "prikriti nikakvim neuverljivim obrazloženjima o potrebi doprinosa samoproglašenog Kosova globalnoj bezbednosnoj arhitekturi", saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

"Јedino čemu bi jedna takva formacija doprinela jeste produbljivanje međuetničke distance u regionu. Ta formacija bila bi novi fitilj na balkanskom buretu baruta", smatra Đurić.

Đurić je podsjetio i da je, prema međunarodnim sporazumima kojima je prije dvije decenije okončan rat na Kosovu i Metohiji, Kfor jedina vojna formacija sa pravom da se nalazi na teritoriji južne pokrajine.

"Јoš nije kasno da se Priština odgovori od namere da formira vojsku, i potrebno je to učiniti odlučno i bez ustezanja, kako bi se šansa dala miru i dijalogu, a sprečilo izbijanje novih ratnih požara na Balkanu", rekao je Đurić.