latinica  ћирилица
04/12/2018 |  10:41 ⇒ 11:45 | Autor: SRNA

Vučić zamolio Kinu da pomogne da se održe mir i stabilnost na Kosmetu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obavijestio je danas ambasadora Kine Li Mančanga kakvu opasnost nosi najava da će 14. decembra biti formirana vojska takozvanog Kosova, te zamolio da Kina iskoristi svoju ulogu i uticaj u svijetu i pomogne da se održe mir i stabilnost.
Vučić i Li (Foto:Tanjug/Dimitrije Gol) -
Vučić i Li (Foto:Tanjug/Dimitrije Gol)

On je zamolio Lija da, kao prijatelj Srbije, redovno izvještava kinesko rukovodstvo o razvoju situacije na Kosovu i Metohiji, saopšteno je iz Pres- službe predsjednika Srbije.

"Potpuno je jasno da najava formiranja vojske i insistiranje na taksama od 100 odsto na robu iz centralne Srbije imaju za cilj proterivanje srpskog naroda sa Kosova i Metohije, jer mu onemogućavaju opstanak", rekao je Vučić na sastanku sa Lijem.

Vučić je upozorio da takvo neodgovorno ponašanje Prištine može da dovede do katastrofe, jer Srbija neće mirno da gleda uništavanje srpskog naroda.

Li je rekao da Kina potpuno razumije šta se događa i da samostalna i miroljubiva politika Srbije i predsjednika Vučića smeta određenim faktorima u međunarodnoj politici.

"Za Kinu je Kosovo i Metohija sastavni dio Srbije i ostajemo privrženi poštovanju njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta", naglasio je Li.

Predsjednik parlamenta samoproglašenog Kosova Kadri Veselji na svojoj "Fejsbuk" stranici objavio je da će vojska Kosova biti formirana 14. decembra.

Povezane vijesti:

Vučić: Region kao da neko namjerno gura u sukob