latinica  ћирилица
04/12/2018 |  11:44 ⇒ 14:21 | Autor: SRNA

Vučić: Region kao da neko namjerno gura u sukob

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je, povodom najava formiranja vojske samoproglašenog Kosova, zamolio ambasadora Rusije Aleksandra Čepurina da ruskog predsjednika Vladimira Putina i rukovodstvo Ruske Federacije upozori "da Srbiju i region kao da neko namjerno gura u sukob".
Čepurin i Vučić (Foto:Tanjug/Dimitrije Gol) -
Čepurin i Vučić (Foto:Tanjug/Dimitrije Gol)

"Srbija ničim ne izaziva nestabilnost, ali ćemo stalnim provokacijama biti dovedeni u bezizlaznu situaciju da štitimo srpski narod na Kosovu i Metohiji. Srbija ne sme da dozvoli progon sopstvenog naroda", rekao je Vučić.

Vučić je Čepurinu prenio i veliku zabrinutost Beograda zbog najava formiranja vojske samoproglašenog Kosova, i to, kako je ukazao, suprotno Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti UN - jedinom pravnom okviru koji je u skladu sa međunarodnim javnim pravom i postignutim dogovorima.

Iz Službe predsjednika Srbije za saradnju sa medijima saopšteno je da je Čepurin rekao da je pitanje Kosova i Metohije dugotrajan problem za koji treba tražiti razumno rješenje, koje je korisno za sve.

U saopštenju je navedeno da je Čepurin naglasio da zvanična Moskva pažljivo prati razvoj situacije, što se vidi i po reagovanjima Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Vučić i Čepurin konstatovali su da dobro teku pripreme za predstojeću posjetu Putina Srbiji, ranije najavljenu za januar naredne godine.

Povezane vijesti:

Vučić zamolio Kinu da pomogne da se održe mir i stabilnost na Kosmetu