latinica  ћирилица
05/12/2018 |  08:50 | Autor: SRNA

Kosačev: Cilj ultimatuma je prebacivanje krivice na Moskvu

Cilj ultimatuma od 60 dana koji je američki državni sekretar Majkl Pompeo dao Rusiji da se povinuje odredbama Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa /INF/ je da optuži Moskvu da ne ispunjava svoje obaveze, rekao je Konstantin Kosačev, predsjedavajući Odbora za spoljne poslove gornjeg doma ruskog parlamenta.
Konstantin Kosačev (foto: mc.rs) -
Konstantin Kosačev (foto: mc.rs)

"Apel američkog državnog sekretara Majkla Pompea Rusiji da se povinuje odredbama INF-a ne predstavlja poziv za diskusiju o načinima kako da se on sačuva. To je grub ultimatum koji za SAD ima samo jedan cilj: da pokaže svijetu i saveznicima da nisu oni ti koji uništavaju ovaj vitalni stub bezbjednosti, već je to Rusija, koja je navodno odbila da ga poštuje iako je dobila šansu", rekao je Kosačev.

Izjava šefa NATO-a Јensa Stoltenberga, koji je rekao da je Alijansa dala posljednju priliku Rusiju da spasi INF, to samo potvrđuje, rekao je Kosačev.

On je dodao da ta izjava nije logična jer SAD odbijaju da razgovaraju o detaljima i pruže dokaze da je Rusija prekršila sporazum.

Kosačev je rekao da mu je žao evropskih zemalja koje su žrtvovale INF zbog odnosa sa SAD, iako je taj sporazum važniji za njih.

"Saopštenja SAD i NATO predstavljaju potpunu sramotu za Evropu", rekao je on, prenio je TASS.