latinica  ћирилица
05/12/2018 |  11:29 ⇒ 12:01 | Autor: TANЈUG

Profesor Mirović vraćen sa graničnog prelaza Dobrakovo

Profesor prava Dejan Mirović, koji se nalazi na spisku osoba kojima je zabranjen ulazak u Crnu Goru, vraćen je sa graničnog prelaza Dobrakovo. Procjene crnogorskih bezbjednosnih službi je bila da bi boravkom u toj državi mogao da utiče na bezbjednosne prilike, piše podgorička "Pobjeda".
Dejan Mirović (foto: youtube / dokumentarcibalkan) -
Dejan Mirović (foto: youtube / dokumentarcibalkan)

Pozivajući se na nezvanične informacije, list piše da je utvrđeno da bi ulaskom Mirovića u Crnu Goru bila ugrožena nacionalna sigurnost te države.

"Ove procjene uslijedile su nakon detaljnih analiza koje, između ostalog, sadrže i izjave u intervjuima koje je Mirović davao, a imaju negativan kontekst na račun Crne Gore", kazao je izvor podgoričkog dnevnika.

Mirović je, kako se navodi, u Crnu Goru pokušao da uđe u utorak oko 16 sati i bio je sam u vozilu.

"Oko 16 sati zaustavljen sam na graničnom prelazu Dobrakovo od crnogorske policije. Saopšteno mi je da mi je zabranjen ulaz u Crnu Goru, iako sam iznio da je moj put privatnog karaktera i da za cilj ima posjetu mojoj rodnoj kući i najbližoj porodici u Ulcinju", kazao je Mirović za IN4S.

Mirović je jedan od četvorice srpskih intelektualaca kojima je ranije poručeno da su nepoželjni u Crnoj Gori na manifestacijama organizovanim povodom obilježavanja vijeka od Podgoričke skupštine.

Ta poruka se odnosila još na književnika Matiju Bećkovića, istoričare Čedomia Antića i Aleksandra Radovića.