latinica  ћирилица
05/12/2018 |  16:17 ⇒ 17:52 | Autor: RTRS

Počelo obilježavanje "Mjeseca borbe protiv bolesti zavisnosti"

Prema istraživanjima republičkih institucija, šest odsto petnaestogodišnjaka u Srpskoj koristi drogu. Radi stvaranja zdravih navika u školskom uzrastu, Komisija MUP-a za suzbijanje opojnih droga u Prijedoru počela je sa obilježavanjem "Mjeseca borbe protiv bolesti zavisnosti".

BiH je tranzitna zemlja na pragu Evrope i neophodno je stvoriti mehanizam suzbijanja nelegalne trgovine narkoticima, kažu nadležni. Veliki značaj ima i edukacija učenika, prosvjetnih radnika i roditelja.

"Radili smo određena istraživanja koja su se odnosila na uzrast od 15 godina i kroz ta istraživanja pokazano je da kod nas djeca u tom uzrastu koriste, kada su u pitanju opojne droge oko šest procenata. To nas svrstava među zemlje koje imaju mali procenat korišćenja opojnih droga", rekao je Milan Latinović, predsjednik Komisije za suzbijanje upotreba opojnih droga Republike Srpske.

MUP radi na suzbijanju nelegalne trgovine opojnim drogama, u okviru čega se održavaju i edukativna predavanja u školama širom Srpske.

"Postigli smo dobre rezultate u prethodnom periodu, izvršili presijecanje većeg broja organizovanih kriminalnih grupa koje su radile ove aktivnosti. Lišeno je slobode više lica i oduzete su značajne količine opojnih droga ali i oružja i sredstava namijenjenih za uzgoj i preradu opojnih droga", ističe Dalibor Ivanić, načelnik PU Prijedor.

Policija je u 2017. godini evidentirala 26 odsto više slučajeva, u vezi sa drogom, nego u 2016.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske u prošloj godini, u zdravstvenim ustanovama, liječena su 534 zavisnika.