latinica  ћирилица
05/12/2018 |  16:30 ⇒ 17:54 | Autor: RTRS

Bijeljina: U dječijim igračkama pronađene veće količine ftalata

U Bijeljini je gradska zdravstvena inspekcija utvrdila da se u šest uzoraka dječijih igračaka, porijeklom iz Kine, nalaze veće količine od dopuštenih hemijskog jedinjenja ftalata, opasnih po zdravlje. Sve pronađene igračke su uništene, a odgovorna lica novčano kažnjena.

Zdravstvena inspekcija tokom redovne kontrole na prisustvo ftalata, uzela je 12 uzoraka igračaka.

Analizom je utvrđeno da je prisustvo ftalata kod šest uzoraka, iznad dozvoljene količine od 0,1 odsto. Riječ je o lutkama proizvedenim u Kini.

"Ono što je inspekcija uradila jeste da je naložila da se lutke na licu mjesta u prisustvu inspektora unište, isjeckaju na komade, odlože na otpad. Izrečeni su prekršajni nalozi u visini 5.000 KM i 1.000 KM za odgovorno lice", kaže Boban Јovičević, načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove grada Bijeljina.

Јedan od osnovnih postulata Zakona o zaštiti potrošača je da trgovac, ako ima saznanje da ima proizvode koji su štetni po zdravolje, taj proizvod mora povući iz prodaje.

"U slučaju da se taj proizvod nađe, a obaviješten je da je lošeg kvaliteta i može uticati na zdravlje potrošača, onda tržišna i inspekcija zaštite zdravlja mogu podnijeti krivične prijave", rekao je Јovan Vasilić iz Udruženja potrošača "Zvono" Bijeljina.

Građani kažu da je, pri kupovini, presudna cijena artikla.

Ftalati su određene tečnosti koje daju elastičnost plastici i najviše se upotrebljavaju u igračkama, cuclma i predmetima opšte upotrebe, a ako prelaze dozvoljene vrijednosti mogu imati štetne posljedice po zdravlje.