latinica  ћирилица
10/12/2018 |  11:02 ⇒ 11:05 | Autor: SRNA

Predložen pritvor za inspektora SIPA

Tužilaštvo BiH je, zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja i iznude, predložilo pritvor za osumnjičenog inpektora Agencije za istrage i zaštitu Darka Marčetića /44/, a za osumnjičenog Adnana Aličića /39/ mjere zabrane, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.
Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Pritvor za Marčetića zatražen je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao da ometa istragu, te da utiče svjedoke ili saučesnike, navedeno je u saopštenju.

Istaknuto je da su za Aličića predložene mjere koje uključuju zabranu putovanja, sastajanja sa određenim osobama i obavezu javljanja određenom policijskom organu.

Prijedlozi su upućeni Sudu BiH.

Pripadnici SIPA su Marčetića, inspektora SIPA iz Regionalne kancelarije u Banjalauci, uhapsili u petak, 7. decembra, a istog dana Tužilaštvu se predao i Aličić.

Marčetić je osumnjičen da je, djelujući u dogovoru sa licima koja su ilegalno uvezla sportske medikamente i određenu količinu marihuane, zloupotrijebio službeni položaj i od osumnjičenih iznuđivao novac kako bi nezakonito posredovao u njihovoj zaštiti od krivičnog procesuiranja.

Aličić je prošle godine bio uhapšen u akciji pod nazivom "Bond", sprovedenoj prema nalogu Tužilaštva BiH, koja se odnosi na procesuiranje lica osumnjičenih za krivična djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim dijelima krijumičarenje i nedozvoljeni promet akciznih proizvoda.